Megadeth-pomo kertoo, miten biisien soolot jaetaan kitaristien välillä – muistelee tapausta, joka sai Marty Friedmanin murtumaan

"Dave Ellefson ja minä katsoimme Martya ja näin, miten kyyneleet valuivat hänen poskillaan."

06.07.2017

Megadeth-nokkamies Dave Mustaine tunnetaan siitä harvinaisena laulaja-kitaristina, että hän ei ainoastaan komppaa vaan soittaa myös paljon sooloja. Mustaine kertoo AXS:n haastattelussa, ettei yhtyeen kitaristien ole juurikaan tarvinnut tapella siitä, kuka saa soittaa minkäkin soolon vaan ”vuorot” jakautuvat hyvin luonnollisesti rytmikitaran mukaan.

– Olen parempi komppikitaristi kuin sooloilija. Pidän itseäni pätevänä soolonsoittajana, mutta jos rytmi on liian monimutkainen, en pysty seuraamaan sitä kovin hyvin. Muilta se onnistuu paremmin. Joten minä otan yleensä soittaakseni hankalammat rytmit ja annan muiden vetää sooloa sen päälle. Kun rytmi on simppeli, minä soitan sooloa ja muut komppaavat. Näin se yleensä menee, Mustaine kertoo.

Aina asiat eivät kuitenkaan suju aivan näin yksinkertaisesti. Mustaine paljastaa erään tapauksen, joka oli lopulta yksi niistä syistä, minkä vuoksi vuodesta 1990 bändissä soittanut Marty Friedman lähti vuonna 2000. Friedman halusi palavasti soittaa soolon Risk-levyn (1999) Breadline-kappaleeseen ja näin hän myös alun perin tekikin.

– Kun manageriportaamme kuuli kappaleen, he eivät pitäneet soolosta. Suostuin äänittämään uuden soolon, koska Marty ei ollut enää paikalla, mutta sanoin managereille, että he saavat luvan kertoa asiasta Martylle, sillä tiesin sen olevan hänelle arka paikka, Mustaine muistelee.

– No, kuuntelimme sitten valmista levyä tarkkaamossa ja tuli Breadlinen vuoro. Kaikki olivat paikalla ja innoissaan. Istuin siinä lihava, tyhmänä ja onnellisena, koska luulin heidän kertoneen Martylle, että biisissä onkin minun sooloni eikä hänen. Biisi soi ja tulee soolon aika. Dave Ellefson ja minä katsoimme Martya ja näin, miten kyyneleet valuivat hänen poskillaan. Ajattelin, ”Voi luoja, ette kertoneet hänelle!” ja tunsin oloni kamalaksi. Juuri tuollaiset pienet asiat pistävät homman vituiksi eivätkä ihmiset ymmärrä sitä vaan ajattelevat, että se on minun vikani. Toki minulla oli osuuteni, mutta minä en ollut se, joka unohti kertoa hänelle asiasta.

Lisää luettavaa