Metallica-kitaristi muistelee Napster-tapausta – ”Se oli yhtä tyhjän kanssa”

Kirk Hammettin mukaan alan kehitys kohti Napsterin viitoittamaa suuntaa oli väistämätöntä.

22.01.2020

Metallica-kitaristi Kirk Hammett antoi hiljattain pitkän haastattelun Let There Be Talk -podcast-sarjaan, jossa käytiin läpi bändin pitkän uran varrella sattuneita merkittävimpiä hetkiä. Puheenaiheeksi nousi muun muassa vuonna 2000 sattunut Napster-tapaus, jossa yhtye haastoi tiedostonjakopalvelun oikeuteen, koska palvelussa jaettiin luvatta yhtyeen tuotantoa – joukossa muun muassa ennenaikaisesti julkisuuteen vuotanut demoversio I Disappear -kappaleesta. Metallica sai tukea myös muilta muusikoilta kuten Dr. Dreltä ja Madonnalta.

”Silloin tyypit ajattelivat, että kun asiaa katsotaan 20 vuoden päästä, voimme ylpeinä sanoa, että teimme oikein. Mutta että sillä olisi oikeasti ollut jotain vaikutusta? Se oli yhtä tyhjän kanssa. Emme muuttaneet asioita pätkääkään. Se tapahtui, emmekä voineet pysäyttää sitä, koska se oli meitä kaikkia isompi asia – siis tämä kehityssuunta, joka upotti koko vitun musiikkiteollisuuden”, Hammett toteaa.

”Emme olisi voineet tehdä mitään estääksemme sitä tapahtumasta. Se oli täysin inhimillinen asia. Yhtäkkiä oli paljon kätevämpää vain saada musiikkia kuin maksaa siitä.”

Hammett näkee Napsterista alkunsa saaneessa kehityssuunnassa sen hyvän puolen, että sillä tavalla on ainakin osittain pystytty erottelemään jyvät akanoista.

”Se palautti kaikki takaisin kiertelevien trubaduurien aikakaudelle, jolloin muusikkojen ainoa tapa tienata oli oikeasti kiertää ja soittaa ihmisille. Sitä se tänä päivänä on – paitsi että moni ei edes soita oikeasti vaan he painavat play-nappia tai jotain”, Hammett naurahtaa.

”Mutta on kuitenkin paljon bändejä, jotka soittavat itse soittimiaan ja joiden on pakko keikkailla elääkseen. Se on minusta hienoa, sillä se näyttää, ketkä oikeasti haluavat tehdä tätä ja ketkä ovat pelkkiä poseeraajia. Se näyttää, kenellä on intohimoa ja kuka tekee tätä taiteen vuoksi ja ketkä ovat pelkästään rahan perässä.”

Lisää luettavaa