Metallican Kirk Hammett: Biisi-ideoitani ammutaan jatkuvasti alas – ”Tuntuu, että minulla olisi paljon sanottavaa, mutten pääse ilmaisemaan itseäni kunnolla”

Kitaristista tuntuu, ettei hänen monipuolisuutensa tule esiin hevijätin levyiltä.

Kuva: Mikko Pylkkö

Metallican soolokitaristi Kirk Hammett keskusteli Rolling Stone -lehden Musicians on Musicians -artikkelisarjassa Annie Clarkin alias St. Vincentin kanssa musiikin tekemisestä, soittamisesta ja inspiraatiosta. Keskustelun lomassa Hammett myönsi, ettei aina tunne saavansa Metallican levyillä ääntään kuuluviin haluamallaan tavalla eivätkä levyt anna todellista kuvaa hänen kyvyistään soittajana.

”Tuntuu, että minulla olisi paljon sanottavaa, mutten pääse ilmaisemaan itseäni kunnolla”, Hammett toteaa.

”Se on ihan hullua, koska olen yleisesti ottaen todella utelias musiikin suhteen ja pystyn soittamaan kaikenlaista. Soitan jazzia, bossa novaa, bluesia, mustalaisjazzia, jopa vitun itäeurooppalaisia balladeja. Mutta kukaan ei tiedä, että pystyn siihen.”

Hammettin mukaan hän yrittää ujuttaa Metallican musiikkiin esimerkiksi jazzsoinnutuksia ja muita pieniä teknisiä juttuja. Annie Clark kysyy Hammettilta, ampuvatko muut – eli pääasialliset biisintekijät James Hetfield ja Lars Ulrich – koskaan hänen ideoitaan alas ja Hammettin mukaan niin tapahtuu jatkuvasti.

”He voivat olla vaikka, että: ’Tuo on liian bluesahtavaa’ ja minä ihmettelen, että ’Voi vittu, se on vain yksi slide. Mutta okei, ihan sama, sävelpoliisit’. Mutta sävelpoliiseja myös tarvitaan, sillä äänensävy on supertärkeä juttu”, Hammett tuumaa.

Hammett sanookin ottavansa kaiken irti kappaleiden kitarasooloista erityisesti keikoilla ja improvisoivan siksi paljon.

”Kuulun siihen muusikkopolveen, jonka mantra on, ettei biisiä saa koskaan soittaa samalla tavalla kahdesti. Soitan vain tietyt soolot kuten ne on levyllekin taltioitu, koska tiedän, että yleisö haluaa kuulla juuri ne. Mutta on myös sooloja, joista en tiedä, mitä vittua tulen soittamaan. Se on myös hieman pelottava tilanne, mutta pidän siitä.”