Metallican Load täyttää 25 vuotta – onko levy hitti vai huti?

Äänestä ja kerro mielipiteesi!

04.06.2021

4.6.1996 Metallica julkaisi seuraajan huikeaksi menestykseksi nousseelle Metallica-albumilleen. Tässä vaiheessa viimeistään old school -faneilla menivät aamukahvit väärään kurkkuun, kun maailmaan tupsahti 79-minuuttia kellottanut Load, jonka musiikki oli kaukana thrash metalista. Kappaleihin oli otettu vaikutteita jopa kantrista, blues rockista ja southern rockista mikä sai metallipuristit suunniltaan.

Eniten faneissa herätti hämmästystä ja kummastusta kuitenkin ulkomusiikilliset seikat: koko bändi oli leikannut hiuksensa lyhyeksi ja poseerasi levyn kansivihossa meikattuina ja mitä ihmeellisimmissä ja taiteellisimmissa otoksissa. Tyylimuutos jakoi mielipiteitä myös bändin sisällä: nokkamies James Hetfield on myöhemmissä haastatteluissa todennut, että Lars Ulrich ja Kirk Hammett olivat vastuussa imagomuutoksista ja hän vain meni virran mukana, välillä hammasta purren.

”Puhuttiin siitä, että ’Meidän pitää keksiä itsemme uudelleen’. Imago ei ole minusta paha asia, mutta jos se ei edusta sinua oikeasti, siinä ei ole järkeä. Luulen että he hakivat sellaista U2-vibaa, Bonoa alter egoineen. En tajunnut sitä yhtään. ’Okei, tässä kuvaussessiossa esitämme 70-luvun glam-rokkareita’. Siis anteeksi mitä?” Hetfield myönsi Classic Rockin haastattelussa 2009.

Loadin kansikuvakin herätti kummastusta ja erosi abstraktiudessaan bändin aiemmista kansista. Loadin kannessa on yksityiskohta Andres Serranon teoksesta, jossa on sekoitettu härän verta ja taiteilijan omaa siemennestettä. Hetfieldkäänei pitänyt kannesta.

”Lars ja Kirk olivat todella innoissaan kaikesta abstraktista taiteesta ja esittivät olevansa homoja. Luulen, että he tiesivät sen häiritsevän minua. Se oli heiltä vain kannanotto. Rakastan taidetta, mutta en jos sen itseisarvo on vain shokeerata”, Hetfield totesi.

Kritiikistä ja monien paheksunnasta huolimatta levy sai medioissa hyvän vastaanoton ja se myös myi avausviikollaan yli 680 000 kopiota. Levy on tähän mennessä myynyt Yhdysvalloissa viisinkertaista platinaa. Albumilla on siis myös vankka fanikuntansa.

On siis aika ottaa lopullisesti selvää, onko tällä päivämäärällä 25 vuotta täyttävä Load oikeasti uhka vai mahdollisuus, hitti vai huti. Äänestä alla ja kerro sitten perustelusi vaikka Infernon Facebookissa!

Lisää luettavaa