Metallican vanha luottotuottaja Bob Rock St. Angeristä: ”Se on omalla tavallaan tärkein levy, jonka teimme”

Tuottajan mielestä bändiä ei olisi enää olemassa ilman kyseistä albumia.

11.04.2022
Bob Rock (vasemmalla) ja Lars Ulrich (oikealla) studiossa St. Anger -levyä työstämässä.
Kuva: Annamaria Disanto / Radical Media / Third Eye Motion Picture Co / Kobal / Shutterstock / All Over Press

Metallica täytti pyöreät 40 vuotta viime vuoden lopulla. Sen kunniaksi Metal Hammer -lehdestä julkaistiin erikoisnumero, joka keskittyi täysin yhtyeeseen sekä samana vuonna 30 vuotta täyttäneeseen The Black Albumiin. Lehteä varten haastateltiin lukuisia Metallicaan olennaisesti liittyviä henkilöitä, kuten bändin entistä luottotuottaja Bob Rockia, joka hyppäsi puikkoihin juuri menestyslevy Black Albumilla ja luotsasi bändiä aina uuden vuosituhannen alussa ilmestyneeseen, ristiriitaisen vastaanoton saaneeseen St. Anger -pitkäsoittoon saakka.

Nyt Metal Hammer on laittanut nettiin Bob Rockin haastattelun, jossa tämä muistelee aikojaan Metallican kanssa sekä levyjä, joita tämä oli mukana tuottamassa. Rock sanoo pitävänsä erityisen suuressa arvossa juuri St. Angeriä, vaikka se on monien fanien mielestä yhtyeen diskografian heikoimpia lenkkejä. Rockin mielestä sillä levyllä on erittäin tärkeä rooli bändin historiassa ja se on se liima, joka piti hajoamispisteessä olleen bändin kasassa.

”Se levy piti tehdä, jotta Metallicalla olisi tulevaisuus.”, Rock toteaa.

”Kukaan ei tiennyt, mitä tulee tapahtumaan, me vain teimme hommia kunnes levy oli valmis ja bändi oli taas kunnossa. Ystävilläni oli vaikeat ajat ja olin paikalla vain auttaakseni ja varmistamassa, ettei Metallican taru pääty siihen. Olen ylpeä kaikesta, mitä teimme yhdessä, mutta se on omalla tavallaan tärkein levy, jonka teimme. Koska ilman sitä Metallicaa ei tänä päivänä olisi.”

Jos Rockin viimeinen levy Metallican kanssa syntyi vaikeina aikoina, ei tuottajan ja bändin yhteistyön alku ollut myöskään mitään ruusuilla tanssimista ja molemmat osapuolet ovatkin monesti puhuneet siitä, miten paljon Black Albumin työstäminen raastoi kaikkien hermoja. Mutta levystä tulikin valtaisa menestys ja pienen hengähdystauon jälkeen Rockista ja bändin jäsenistä tuli erittäin läheiset.

”On tunnettu tosiasia, että sekä minä että [ääniteknikko] Randy Staub sanoimme, ettemme halua enää koskaan tehdä heidän kanssaan töitä. Mutta se johtui siitä, että olimme aivan puhki: kahdeksan kuukautta sellaisessa työympäristössä vaatii veronsa keneltä tahansa”, Rock toteaa.

”Mutta sellainen jännite synnyttää yleensä parhaimpia lopputuloksia. Kaikissa parhaimmissa bändeissä – [Mick] Jagger ja [Keith] Richards [The Rolling] Stonesissa, Steven Tyler ja Joe Perry Aerosmithissä – on jännitteitä. Metallican tyypit eivät ole nössöjä. He uskovat olevansa maailman paras bändi ja muiden täytyy väistää heidän tieltään.”

Lisää luettavaa