”Metallin alagenrejä on ehkä jopa liikaa” – haastattelussa Crucify the Faith

Undergroundissa jo hyvän aikaa myllertänyt Crucify the Faith on julkaissut ensimmäisen kokopitkänsä. Bändi kutsuu musiikkiaan monitulkintaisesti "moderniksi metalliksi".

07.10.2022

Ensimmäinen levynne As the World Ends on ulkona. Onnistuiko sen suhteen kaikki niin kuin olitte ajatelleet? 

– Albumin piti olla aluksi pelkkä ep, mutta hommat venähti ja päätettiin tehdä levy, kun biisejä kerran syntyi tasaiseen tahtiin, laulaja Aki Juvonen muistelee. 

– Näitä kappaleita tehdessä syntyi myös ajatus levyn julkaisemisesta loppuun asti sinkku kerrallaan. Ollaan iloisia ja tyytyväisiä lopputulokseen, vaikka korona hieman venyttikin julkaisua loppua kohden. Vaikeuksien kautta voittoon! 

Mistä As the Worlds Endin sanoituksellinen sisältö koostuu? 

– Levylle ei tehty tarkoituksellisesti yhtenäistä teemaa, mutta sellainen sinne kyllä muovautui. Suurin osa teksteistä ottaa kantaa ihmiskunnan nykytilanteeseen, ajatusmaailmoihin ja paineisiin sekä ongelmiin, joita yksilö kohtaa nykyaikana enemmän kuin ikinä. 

Kutsutte musiikkianne yksinkertaisesti moderniksi metalliksi. Mitä se mielestänne tarkoittaa? 

– Metallin alagenrejä on ehkä jopa liikaa, ja aina joku on eri mieltä genrelokerosta, Juvonen tokaisee.

– Koimme modernin metallin olevan tarpeeksi kattava genremääritelmä, jota käyttämällä olemme ehkä tavallaan lähimpänä totuutta. Mikäli tuttuja määritelmiä pitäisi käyttää, vaikutteet tulevat suuresti metalcoren, djentin ja melodisen death metalin parista. Itse koemme, ettei genrellä ole juurikaan väliä. Musiikkia pitäisi kuunnella musiikkina, ja sitten siitä joko tykkää tai ei. 

Nimessänne on hengellinen vivahde. Mitä se edustaa teille? 

– Nimi syntyi vuosia sitten, kun yhtye koostui vielä pääosin eri jäsenistä. Se on kuitenkin pysynyt mukana läpi vuosien soittaessamme varsinkin Helsingin metalliskenen keikoilla, ja koimme, että mitäpä sitä muuttamaan. 

– Olemme uskonnollisesti ja poliittisesti täysin riippumaton yhtye. Crucify the Faith tai CtF on vain nimi, enemmänkin brändi kuin kannanotto. Jos se kuitenkin herättää ihmisissä tunteita, niin kaipa sekin on lopulta vain hyvä asia. 

Nyt on sauma kehua itseänne ihan kunnolla, eli minkälaisessa iskussa olette livenä? 

– Kovemmassa kuin ikinä! Palo päästä lavalle on niin uskomattoman kova, että se tulee näkymään joka ikisellä keikallamme varmasti ja pitkään. 

– Intohimo, brutaalit breakdownit, haikeat melodiat, vatsassa tuntuvat screamit ja hiki. Noin kai livetunnelmamme voisi tiivistää sanoin.

Julkaistu Infernossa 6/2022.

Lisää luettavaa