Metalliyhtyeet tukevat Ukrainaa: Decapitated-kitaristi toimitti tarvikkeita rajan yli, Behemoth ja The Acacia Strain lahjoittavat oheismyyntituloja

Sodan keskelle joutuneita ukrainalaisia autetaan monilla eri keinoin.

01.03.2022

Venäjän viime viikolla alkanut hyökkäys Ukrainaan on saanut useat metalli- ja rockmuusikot ojentamaan ukrainalaisille auttavan kätensä. Esimerkiksi puolalaisen death metal -suuruus Decapitatedin kitaristi Wacław ”Vogg” Kiełtyka on henkilökohtaisesti toimittanut avustuksia ja tarvikkeita Puolan ja Ukrainan rajalla oleville ukrainalaisille. Kiełtyka julkaisi maanantaina Instagramissa kuvasarjan, jossa näkyy miten he ylittivät rajan toimittaakseen muun muassa vettä, vaippoja ja äidinmaidonkorvikkeita.

”Palasimme tänä aamuna Krakovaan. Onnistuimme viemään kaikki lahjoitukset Ukrainan puolelle”, Kiełtyka kirjoittaa kuvasarjan saatteeksi ja sanoo luoneensa Paypal-tilin, johon tulleilla lahjoituksilla ostetaan lääkkeitä, hygieniatuotteita ja muita perustarvikkeita ukrainalaisille.

”Apua tarvitaan, koska ihmiset ovat jumissa pahoissa ruuhkissa. Haluamme ystäviemme kanssa mennä rajalle uudestaan.”

Monet yhtyeet ovat päättäneet laittaa myyntiin oheistuotteita, joiden tuotoilla autetaan ukrainalaisia. Esimerkiksi Puolan black metal -suuruus Behemoth myy ”vanhoja ja harvinaisia” oheistuotteitaan lahjoittaen kaikki tuotot Ukrainaan. Myös amerikkalainen metalcore-yhtye The Acacia Strain on laittanut myyntiin uuden paidan ja hatun, joiden inspiraationa on toiminut venäläissotilaan kohdanneen naisen lausahdus. Näiden tuotot lahjoitetaan Ukrainaan.

Ukrainalaisia autetaan myös musiikin keinoin. Esimerkiksi CKY-rumpali Jess Margera ja tämän tytär Ava, Fu Manchun basisti-laulaja Brad Davis, Circa Survive -laulaja Anthony Green, Diecast-kitaristi Jon Kita sekä ex-A Life Once Lost -basisti Chris Weyh yhdistivät voimansa ja julkaisivat coverin Ween-yhtyeen Did You See Me? -kappaleesta. Kappaleen tuotot ohjataan Unicefin ja IRC:n kautta ukrainalaisten hyväksi.

Myös Infernon tekijöiden ajatukset ovat mielipuolisen hyökkäyksen kohteeksi joutuneessa Ukrainassa. Mikäli sinä haluat osaltasi auttaa järkyttävän sodan uhreja, lista erinäisistä lahjoituskohteista löytyy täältä.

Lisää luettavaa