Miksi Kirk Hammett käyttää niin paljon wah-efektiä? Metallica-kitaristi vastaa kysymykseen

"Se vie minut lähemmäs sitä, mitä kuulen sisälläni", kitaristi sanoo.

27.04.2023

Wah-pedaalista on tullut Metallica-soolokitaristi Kirk Hammettin tavaramerkki. Hammett käyttää kyseistä efektiä niin paljon, että siitä on tullut jo monien vitsien – ja myös iso kritiikin – aihe. Ja Hammett tietää tämän itsekin: muutama vuosi takaperin mies otti mittaa wah-pedaalin käytöstä koomikko David Hanburyn alter egon Mrs. Smithin kanssa ja soitti kilpailun jättimäisen wah-pedaalin päällä seisten.

Hammett toteaa tuoreessa Guitar Worldin haastattelussa, ettei tiedä ketään toista, joka käyttää yhtä paljon wah-efektiä kuin hän, mutta sille on myös hyvä syy.

”Wahin avulla peilaan sitä sisäistä ääntä, jonka kuulen päässäni ja sydämessäni. Kaikki ne manipuloidut äänet ja sävyt. Koska ihmisääni on sellainen: käytämme puhuessamme erilaisia sävyjä ja taajuuksia. Kun astun wahin päälle ja kuulen sen klikkauksen, kuulen sen myös sydämessäni ja aivoissani”, Hammett avaa.

”Enkä välitä vittujakaan siitä, mitä muut sanovat. Jos minusta tuntuu siltä, että käytän wahia, silloin vittu käytän sitä, koska se vie minut lähemmäs sitä, mitä kuulen sisälläni. Ja juuri se on näiden laitteiden tarkoitus – auttaa tuomaan ulos sitä, mitä kuulet sisälläsi.”

Lisää luettavaa