Tony Iommi nimeää oman ”rockjumalansa” – ”Hänen soitossaan on karaktääriä, jota ei ole kellään muulla”

Black Sabbath -legenda ja Queen-kitaristi ovat myös pitkään suunnitelleet yhteistyötä.

Black Sabbathin Tony Iommi otti hiljattain osaa BBC:n The Rock Show’hun, jossa vieraat perinteisesti nimeävät yhden kollegan, jota nämä katsovat ylöspäin ja kunnioittavat erityisesti. Iommi nimesi omaksi ”rockjumalakseen” läheisen ystävänsä Queenin Brian Mayn.

”Kun kuulin Queenin debyytin, hänen soundinsa ja tyylinsä erottuivat selvästi. Ajattelin, että tässäpä on todella hyvä bändi. Kitaristit kuuntelevat aina tietysti toisia kitaristeja ja pidin suuresti hänen uniikista soundistaan. Se oli hyvin vetoava. Hänen soitossaan on karaktääriä, jota ei ole kellään muulla; se on hyvin hänen itsensä näköistä. Tänä päivänä jokainen tunnistaa heti, jos hän soittaa”, Iommi perustelee.

Iommi ja May ovat olleet ystäviä jo useamman vuosikymmenen ajan ja Black Sabbath -legenda nähtiinkin esimerkiksi vierailevana soittajana Freddie Mercuryn muistokonsertissa vuonna 1992. Iommi muistelee tavanneensa Mayn ensimmäistä kertaa joskus 1970-luvun alkupuolella.

”En muista tapahtuiko se studiossa vai missä – ehkä hän muistaa? Mutta tulimme hyvin nopeasti juttuun ja saatoimme olla yhteyksissä toisiimme ja jutella tuntikaupalla. Niihin aikoihin jos hän tiesi minun olevan studiolla yömyöhään, hän tuli aina käymään”, Iommi kertoo.

”Olemme jammailleet muutaman kerran. Hän on tullut lavalle soittamaan kanssani, olemme tehneet yhdessä juttuja erinäisten tyyppien levyille. Hän on ollut mukana soololevyilläni. Kerran hän tuli treeneihimme Lontooseen ja aloimme jammailla bändini kanssa. Vähitellen muu bändi katosi ympäriltämme, mutta minä ja Brian vain jatkoimme. Muiden kamat olivat vähinneet, mutta me vain soitimme, haha!”

Iommi ja May ovat myös viime vuosina puhuneet useaan otteeseen, että kaksikko haluaisi vielä toteuttaa pitkään suunnitelmissa olleen kimppalevyn. May itse puhui asiasta viime vuonna antamassaan Total Guitarin haastattelussa ja piti yhteistyötä hyvinkin mahdollisena.

”Me varmaan puhumme enemmän kuin teemme mitään muuta, mutta sitä puhetta sitten riittääkin. Hän on yksi rakkaimmista ystävistäni tällä alalla, ollut sitä jo monta vuotta. Voisin kirjoittaa hänestä kirjoja, koska hän on… Tai itse asiassa, en oikein edes osaa pukea sanoiksi, mitä hän on. Tony on lumoava henkilö, jolla on mahtava luonne ja uskomaton huumorintaju”, May kehuu.