Youtube siivoaa epäilyttävää materiaalia pois rankalla kädellä – Varg Vikernesin kanava poistettiin

Youtube tiedotti poistavansa vihapuhetta suoltavia ja natseja ihannoivia kanavia palvelustaan.

06.06.2019

Videopalvelujätti Youtube julkaisi keskiviikkona 5. kesäkuuta tiedotteen, jossa se kertoi karsivansa rankalla kädellä sellaisia kanavia, joiden sisältö katsotaan kyseenalaiseksi. Palvelu pyrkii näin vähentämään vihapuhetta ja suojelemaan käyttäjiä haitalliselta materiaalilta.

”Otamme uuden askeleen vihapuhelinjauksessamme kieltämällä erityisesti sellaiset videot, joiden mukaan jokin ryhmä on muita parempi oikeuttaakseen diskriminaatiota tai syrjintää esimerkiksi ikään, sukupuoleen, rotuun, säätyyn, uskontoon, seksuaaliseen suuntautumiseen tai veteraanistatukseen perustuen. Tämä käsittää esimerkiksi videot, joissa promotoidaan tai ihannoidaan natsi-ideologiaa, joka on luonnostaan syrjivää. Lisäksi poistamme sisällön, joissa kiistetään hyvin dokumentoidut väkivaltaiset tapahtumat kuten holokausti tai Sandy Hookin ampumatapaus”, Youtuben blogissa tiedotetaan.

”Tiedostamme, että joillain sisällöillä on arvoa tutkijoille ja vihapuhetta tutkiville ja sitä torjuville yhteisöille ja selvitämme parhaillaan vaihtoehtoja, joilla saamme materiaalin heidän käytettäväkseen myös tulevaisuudessa. Ja kuten aina, kontekstilla on väliä, eli jotkin videot saavat jäädä, mikäli niissä käsitellään vireillä olevia lainsäädäntöjä, pyritään tuomitsemaan/paljastamaan vihaa tai analysoimaan ajankohtaisia tapahtumia.”

Metal Sucks -sivusto huomasi, että vain pari tuntia Youtuben tiedotteen julkaisun jälkeen Burzum-mies Varg Vikernesin oma kanava katosi kuin tuhka tuuleen. Ja toden totta, Vikernes julkaisikin myöhemmin uudella tilillään (joka sekin on nyt jo poistettu Youtuben toimesta) videon, jossa tämä kertoo Youtuben sulkeneen Thulean Perspective -kanavan vihapuheen vuoksi.

”He voivat sulkea minut, mutta eivät vaientaa minua”, Vikernes tuumaa Thulean Perspective #2 -kanavallaan julkaistun videon saatteessa.

Varg julkaisi Thulean Perspectiven kautta ahkerasti videoblogeja, joissa tämä puhui muun muassa juutalaisten maailmanherruuteen liittyvistä salaliittoteorioista, tyrmäsi Lords of Chaos -elokuvan ja haukkui Vikernesiä elokuvassa näyttelevää ”lihavaa juutalaista”, antoi erikoisia parisuhdeneuvoja sekä esitteli todisteita valkoista rotua uhkaavista asioista sekä siitä, ettei ihmislaji ole oikeasti lähtöisin Afrikasta.

Vikernes tuomittiin muutama vuosi takaperin Ranskassa sakkoihin ja ehdolliseen vankeuteen rotuvihan lietsonnasta ja sotarikosten puolustamisesta.

Päivitys 6.6.2019 kello 14: Muokattu ja muotoiltu Vikernesin vlogien sisältöä käsittelevää kappaletta.

Päivitys 6.6.2019 kello 15.25: Youtube on nyt poistanut myös Thulean Perspective #2 -kanavan.

Lisää luettavaa