Elämänmakuista kantelemetallia – arviossa Juha Jyrkkään uusintajulkaisu

Julkaistu Infernossa 4/2021.

JUHA JYRKÄS
Sydämeni kuusipuulle
Earth and Sky Productions

Muusikkona, kirjailijana ja Korpiklaaniyhtyeen sanoittajana tunnetuksi tullut Juha Jyrkäs julkaisee ensimmäisen soololevynsä. Tai oikeastaan Sydämeni kuusipuulle ilmestyi rajoitettuna kasettipainoksena jo vuonna 2019, mutta nyt levy pääsee laajempaan levitykseen cd-versiona.

Kyseessä on ensimmäinen kokonaan kanteleella työstetty metallilevy, jonka lähin verrokki löytyy jouhikkometalliyhtye Kallomäestä. Ei liene sattumaa, että kyseisen orkesterin Tero Kalliomäki vierailee instrumentteineen kolmella albumin kappaleella.

Aslak Tolosen (Nest) tuottama ja äänittämä levy kuulostaa raa’alta ja alkuvoimaiselta. Lähtökohtaisesti tämä on hyvä asia ja linjassa primitiivistä energiaa huokuvien tekstien kanssa. Toisinaan soundimaailma muotoutuu vähän liiankin tunkkaiseksi, mikä on omiaan verottamaan kappaleiden potentiaalista iskuvoimaa. Ilmavampi ja dynaamisempi äänimaisema ei olisi loppujen lopuksi ollut pahitteeksi.

Sydämeni kuusipuulle ei ole missään nimessä huono levy. Se vain olisi voinut olla vielä paljon parempi. Parhaimmillaan se manaa varsin pätevästi esiin ikiaikaisia, jopa transsinomaisia tunnelmia, jotka ovat kiinni niin menneisyydessä kuin nykyisyydessä. Ja kirjoittajana Jyrkäs on selkeästi mies paikallaan. Miehen teksteistä löytyy niin synkkyyttä kuin hurttia huumoria. Ennen kaikkea hänen lyriikkansa ovat elämänmakuisia.