Nämä levyt ovat surutyötä – arviossa Voivodin uusintajulkaisut

Julkaistu Infernossa 11/2018.

Voivod
The Nuclear Blast Recordings
Dissonance

Erikoiselta kalskahtava titteli on käytännössä synonyymi sille tuotannolle, jonka Kanadan scifi-thrash-progeilijat tekivät 2005 kuolleen kitaristin Denis ”Piggy” D’Amourin jälkeensä jättämästä aineistosta. Paketti kattaa Katorzin (2006), jonka Piggy ohjeisti bändille tehtäväksi, ja miehen demomateriaalista koostetun Infinin (2009).

Kummatkin ovat mainioita levyjä, edelleen. Vaan kun kiekot laittaa perspektiiviin ”paluulevy” Voivodin (2003) ja uusimman The Waken rinnalle, kumpikaan ei oikein pärjää – 1980–90-lukujen klassikkolevyistä nyt puhumattakaan. Yhtye on kuitenkin hyvässä vedossa, ja kuten Voivod-kiekolla, myös näillä äänityksillä on mukana alkuperäislaulaja Snaken lisäksi yhtyeessä Metallica-uransa jälkeen bassotellut Jason Newsted.

Kumpikin levyistä edustaa takuuvarmaa Voivodia eli kevyellä psykedelialla ja progella varustettua punkinsekaista metallia. Voivod on toki perustouhuissaankin melkein kaikkia muita bändejä kovempi, mutta yhtyeen omaan diskografiaan suhteutettuna kumpaankin voi lipsaista välityön leiman. Infini on lopulta ehkä astetta iskevämpi, tai ainakin sen biiseissä on tarttuvampia elementtejä.

Nämä levyt ovat surutyötä ja toimivat upeina kunnianosoituksina Piggyn omaleimaiselle kitaroinnille ja biisinkirjoitukselle. Siihen nähden paketointiin olisi voinut panostaa sen verran, että levyistä olisi pistetty mukaan jonkinlaiset saatesanat tai muistelot. Lyriikat ja kansilehden kokoiset kansikuvat sentään ovat messissä.

Jos on innostunut Voivodista hiljakkoin, tämä paketti on näppärä tapa ottaa bändin katalogia haltuun, ja onpa boksi kohtalaisen merkittäväkin juuri erikoisen luonteensa takia. Musiikillisesti bändiltä löytyy oleellisempiakin albumeja.