Sympaattinen pala kotimaista alakulttuurihistoriaa – arviossa Asfalttidisco-kokoelma

Julkaistu Infernossa 7/2022.

02.10.2022
ERI ESITTÄJIÄ
Asfalttidisco
SVART

Pala kotimaista alakulttuurihistoriaa se on tämäkin. Alun perin vuonna 1980 Kräk!-levymerkillä ilmestynyt Asfalttidisco esitteli sen ajan kotimaisia uuden aallon yhtyeitä, joista jotkut ovat enemmän, toiset vähemmän tunnettuja. Seitsemästä orkesterista maineikkaimmat lienevät myöhemmin Noitalinna Huraaksi muuttunut Turta Leevi ja Korroosio, jossa kitaraa rämpytti sittemmin iskelmäsuosiosta nauttinut Joel Hallikainen. Levy nauhoitettiin nopealla aikataululla Microvox-studiolla touko-kesäkuussa 1980.

Svartin uusintajulkaisu sisältää musiikin lisäksi tarinointia levyn teosta sekä lyhyet esittelyteks tit kaikista kokoelmalla esiintyvistä bändeistä. Rehellisesti sanottuna Asfalttidisco ei tarjoa tajunnanräjäyttävää materiaalia, hyvin
kiinnostavan ajankuvan kylläkin. Levyltä kuuluu nuorten miesten vilpitön innostus ja asenne tekemäänsä musiikkia kohtaan. Se musiikki itsessään on varsin sympaattista.

Korroosion raju TV:n uhri, Aarnen Valinnan absurdi hevipunkki Naapurin poika ja vonnegutilaisesti nimetyn Teurastamo 5:n KISSin ja Blondien inspiroima diskopala Eläviä ruumita aiheuttavat kokoelman parhaat väristykset.

Lisää luettavaa