Ex-Venom-laulaja Tony Dolan puristeista, joista Venomia ei ole ilman Cronosta: ”Se on vain paniikkireaktio”

"En koskaan ajatellut, että olen 'korvaamassa Cronosta' tai mitään sellaista", Dolan sanoo ajastaan Venomin keulilla.

29.12.2022

Legendaarisen Venomin keulahahmona vuosina 1989–1995 toiminut Tony ”Demolition Man” Dolan, joka nykyään vaikuttaa ex-Venom-alkuperäiskitaristi Jeff ”Mantas” Dunnin kanssa Venom Inc. -yhtyeessä, antoi taannoin haastattelun australialaiselle Metal Malille ja mieheltä kysyttiin, mitä hän ajattelee niistä faneista, jotka kritisoivat kovaan ääneen Venom Inc. -yhtyeen soittamia Venom-juhlakeikkoja, ja joista Venom ei ole Venom ilman ensimmäisillä levyillä laulanutta Conrad ”Cronos” Lantia.

”Me tulemme kaikki samasta paikasta ja näimme toisiamme jatkuvasti. Mantasin tyttöystävä asui samalla kadulla kuin minä, joten näin jatkuvasti. Cronosin ja minun tyttöystävät olivat kaveruksia, joten tunsin hänet. Kävimme samoissa pubeissa ja samoilla keikoilla. Näin Venomin Cliven (Archer, Venomin alkuperäislaulaja) kanssa esiintymässä kymmenelle hengelle pienessä seurakuntatalossa. Ja toki minulla oli oma bändini”, Dunn aloittaa pitkän ja pohdiskelevan vastauksensa.

”Kun liityin Venomiin, se johtui siitä, että Conrad oli lähtenyt ja he halusivat saada homman toimimaan. Mantas ei aluksi halunnut tulla mukaan, mutta koska minä ja hän olemme kuin veljet, he tiesivät minun voivan suostutella hänet tulemaan kanssani. Silloin en ajatellut asiaa sen enempää – he olivat ystäviäni, joiden kanssa voin tehdä biisejä ja lähteä kiertueelle. Ja pääsin soittamaan mahtavia biisejä: Bloodlust, In Nomine Satanas, Warhead… Kukapa ei haluaisi sitä? Olin vain, että tämä on vitun siistiä. En koskaan ajatellut, että olen ’korvaamassa Cronosta’ tai mitään sellaista. Itse asiassa 10-15 vuotta myöhemmin minulta kysyttiin ensimmäisen kerran, miltä tuntui täyttää niin isot saappaat, johon vastasin, että minulla on omat saappaani, en täytä kenenkään toisen. En vain ajatellut sitä niin. Miksi olisin?”

”Tietysti osa jo silloin fanittaneista tyypeistä ei halua päästää asiasta irti, koska he haluavat olla edelleen 16- tai 20-vuotiaita vaikka ovat jo viisikymppisiä. Musiikki herättää mielikuvia ja vie meidät tiettyyn pisteeseen ajassa, oli kyse sitten Abbasta tai mistä tahansa. Tänä päivänä nuoret kuuntelevat vaikka meidän uutta levyä ja kun he 30 vuotta myöhemmin kuulevat jonkun niistä biiseistä, he voivat tuntea aivan samoin. Sellaisiin juttuihin suhtautuu hyvin suojelevasti. Hänen faninsa, joita kutsun Cronofiileiksi, Abaddonin (Anthony Bray, entinen Venom- ja Venom Inc. -rumpali), Mantasin ja minun fanini hyökkäävät, jos heistä tuntuu, että heidän suosikkiaan tai heidän paikkaansa historiassa vähätellään. Joka kerta kun me julkaisemme jotain tai tiedotamme jostain isosta keikasta, jostain tulevat ne tyypit, jotka sanovat: ’Ei Cronosta, ei Venomia’. Se on pelkkää sanahelinää.”

”Monesti haastan sellaisia tyyppejä: ’Minua ei haittaa ja ymmärrän miksi ajattelet noin, mutta voisitko oikeuttaa, miksi se on niin tärkeää? Mitä kuvittelet minun tekevän?’ En minä voi muuttaa historiaa. En minä voi olla, että ’Minä olen nyt tässä. Black Metal -levyä ei ole olemassa eikä Venom-keikkoja koskaan tapahtunut’. En minä voi niin tehdä. Ne ovat historiaa ja pysyvät siellä. Ja se tyyppi, joka oli niissä mukana, keikkailee edelleen ja on noilla levyillä. Joten mitä pahaa kuvittelet minun voivan tehdä? En minä ammu sinua.”

”Se on vain paniikkireaktio. He haluavat pitää asiat niin puhtaina kuin voi ja ymmärrän heitä. Mutta jos joku fani haluaa kuulla jonkun sinkun b-puolen, jota mikään Venomin muoto ei koskaan soita, musiikkifanina minä haluan kuulla sen myös. Joten jos voin soittaa sen, teen sen ehdottomasti. Tähän mennessä olen onnistunut soittamaan – tai suostutellut meidät soittamaan – jokaisen biisin Welcome to Helliltä ja Black Metalilta sekä puolet At War With Satanin kappaleista.”

Lisää luettavaa