Kaveripohjalta korkeuksiin – haastattelussa Bloodred Hourglass

Bloodred Hourglassin musiikillisella tiellä on edessä selkeä suora. Your Highness on kotimaisen melodeath-bändin viides ja helpoimmin lähestyttävä albumi. 

01.01.2022

Verenpunaisen tiimalasin läpi ei aina huomaa, miten nopeasti hiekka valuu. Eikä aika myöskään kohtele kaikkia yhtä karusti. Bloodred Hourglass vanhenee jo 15-vuotispäiviltään kohti parikymppisiään, mutta tuntuu edelleen freesiltä tekijältä. 

Ehkäpä se johtuu siitä, että bändin nousu on ollut niin hidasta ja tasaista. Tai siitä, että yhtye osaa sommitella tutuista melodisen death metalin elementeistä todella toimivaa kamaa. Uusi Your Highness -albumi maistunee muun muassa niille, joiden sydämiin Children of Bodomin poistuminen sattui. 

Bloodred Hourglassin perustaminen ei ollut aikoinaan mikään totinen hanke, vaan bändi rakennettiin nollavuosikymmenen puolivälissä huvin vuoksi ja kaveripohjalle.

– Bändi syntyi yksinkertaisesti siksi, että ympärillä pyörineet hyvät tyypit sattuivat olemaan soittajia, Bloodred Hourglassin ystävällisen oloinen laulaja Jarkko Koukonen kertoo.

Pitkän linjan bändin kokoonpano on ehtinyt muuttua kitaristien osalta jokusen kerran. Nykyisin Bloodred Hourglassissä vaikuttavat Koukosen ohella rumpali Jarkko Hyvönen, basisti Jose Moilanen ja kitaristit Joni Lahdenkauppi, Lauri Silvonen ja Eero Silvonen. Kolmen kitaran sekstetti ei ole kevein mahdollinen liikuteltava, mutta laulaja on tyytyväinen Your Highnessin tehneeseen miehitykseen. 

– Mitä enemmän on menty eteenpäin, sitä enemmän on joutunut funtsimaan, kenen tässä pitää olla osallisena. Mutta kavereista tämä koostuu edelleenkin.

Vakavoittavat vuodet

Bloodred Hourglass on etsinyt julkaisuilleen oikeaa kotia oikeastaan kautta uransa. Vuonna 2012 julkaistun Lifebound-debyytin kohdalla bändi teki yhden albumin diilin Spinefarm Recordsin kanssa. Seuraava albumi Where the Oceans Burn (2015) levytettiin muun muassa Wolfheartista tutun Tuomas Saukkosen OneManArmy-merkille. Vuoden 2017 Heal ja pari vuotta sitten julkaistu Godsend taas ilmestyivät Spinefarmin perustajana tunnetun Riku Pääkkösen Ranka Kustannuksen kautta. 

Eikä etsintä siihen jäänyt: Your Highness ilmestyy saksalaisen Out of Line Musicin kautta. Berliinistä käsin operoivalle indieyhtiölle levyttää koko joukko bändejä, muun muassa suomalaiset Fear of Domination ja Mors Subita. 

Koukosen mukaan Out of Linelle siirtyminen johtuu hyvistä asioista, joita Bloodred Hourglassin kahden edellisen levyn aikaan tapahtui.

– Rangan Riku lisensoi Healin ja Godsendin Out of Linelle, joka ikään kuin jatkoi siitä, mihin Rikun kenttä loppui. Me oltiin vaikuttuneita, miten paljon Out of Linea kiinnosti ottaa Bloodred Hourglassistä koppi ja viedä meitä eteenpäin. Sillä on ollut merkittävä vaikutus meidän viime vuosien kasvuun. On ollut isoja keikkoja Keski-Euroopassa ja sen sellaista.

Bloodred Hourglass on ollut levyttävä yhtye pian kymmenen vuotta. Koukonen tuumii, että vuodet ovat kehittäneet bändin toimintaa vakavampaan suuntaan. 

– Demoaikoina mentiin enemmän kieli poskessa, mutta kokemuksen myötä bändi on oppinut keskittymään oikeisiin asioihin. 

Ei se kuitenkaan aivan samanlaisenakaan ole voinut pysyä, erosihan pitkään suurimman osan biiseistä kirjoittanut kitaristi Antti Nenonen bändistä Godsendin ja Your Highnessin välissä.

– Se oli meille haaste, Koukonen myöntää. – Mutta me onnistuttiin pitämään musiikin tasoa yllä. Your Highnessilla Bloodred Hourglass kuulostaa siltä, miltä itse olen sen aina toivonutkin kuulostavan.

Bloodred Hourglass on antanut somepäivityksissään Your Highnessista kuvan levynä, jota on bändin aiempia julkaisuja helpompi lähestyä. Yhtye tuntuu uskovan, että nyt eletään pelin ratkaisevia hetkiä ja että viidennen albumin vuoroparilla Bloodred Hourglassistä saa varmasti kopin, jos vain pitää räpylänsä avoinna. 

Koukonen tarkentaa, että vaikka muutoksia on tapahtunut, musiikkia tehdään edelleen bändin ehdoilla. 

– Olisi tyhmää tehdä samaa levyä yhä uudelleen, joten musiikki on entistä suoraviivaisempaa. Kukaan meistä ei näe enää aiheelliseksi säveltää kymmenminuuttisia eepoksia. Eiköhän tässä ole jo todistettu, että me pystytään tekemään melodisen dödön sektorilla ihan mitä halutaan. 

Toisaalta Bloodred Hourglass ei peittele haluaan laajentaa kuulijakuntaansa. Netissä se jopa heittää ilmaan ajatuksen, että suoraviivainen Your Highness voisi houkutella uusia ihmisiä paitsi Bloodred Hourglassin äärelle myös kiinnostumaan metallimusiikista ensi kertaa. 

Utopistista taivaanrannan maalailua tai ei, Koukonen huomauttaa, että tarttuvien metallibiisien kirjoittaminen on joka tapauksessa taitolaji. 

– Jos haluaa bändin kasvavan isommaksi, on mentävä eteenpäin hyvillä kertosäkeillä ja helpommin lähestyttävillä biiseillä. Sillä visiolla Your Highness tehtiin. Mutta Bloodred Hourglassin ehdoilla tässä on menty. Vaikka me vihdoin ja viimein otettiin mukaan vähän puhdasta lauluakin, musiikki ja ulosanti eivät ole muuttuneet kauhean radikaalisti. 

Tarttumapintaa saattaa löytää myös lyriikoista. Suurimman osan sanoituksista laativa Koukonen kertoo kirjoittavansa mieluiten elämän arkisista perusasioista, jotka koskettavat jokaista.

– Olen sellainen realisti, että en lähde sanoittaessakaan sooloilemaan mielikuvitusmaailmoihin. Taustalla ei välttämättä ole mitään kauhean dramaattista, vaan biisinteko on mulle hienoa päiväkirjan kirjoittamista. Sinne on hyvä laittaa omia ajatuksiaan muistiin. Ne ovat sellaisia asioita, joihin muut pystyvät samastumaan.

Unelmat ja realiteetit

Ensimmäisen demonsa Relevant Annihilationin vuonna 2006 julkaissut Bloodred Hourglass perustettiin Mikkelissä. Nykyisin siellä asuu kolme bändin kuudesta jäsenestä, ja loput ovat asettuneet Tampereelle, Helsinkiin ja Tallinnaan. Vanha kotikaupunki on yhtyeelle edelleen tärkeä, tai niin voisi ainakin päätellä siitä, että Your Highnessin hulppea julkaisukonsertti järjestetään 29.10. Saimaa Stadiumilla Mikkelin Kalevankankaalla. Lavalle nousevat myös Wolfheart, Sara ja Balance Breach.

– Tämä on eka kerta, kun me tehdään näin iso produktio. Me pyöritetään bändin toimintaa osakeyhtiön kautta, ja sen ja yhteistyökumppanien kanssa tällaisen tapahtuman luominenkin onnistuu. Tämä on meidän mittapuulla merkittävä tason nosto. Itse keikkakin on kunnianhimoinen, me soitetaan siellä Your Highness kokonaan, Koukonen kertoo.

Kenties Mikkeli opitaan vielä tuntemaan Bloodred Hourglassin kehtona siinä missä Lemi Stam1nan ja Kitee Nightwishin kotina. Bändin asiat ovat nimittäin edenneet reilussa viidessätoista vuodessa paljon, joskaan eivät kovin rivakasti. 

– Kaksikymppinen metallimuusikko toivoi lyövänsä läpi parissa vuodessa, mutta realiteetit tulivat vastaan, laulaja naurahtaa. – Me on hakattu päätä seinään ja tehty töitä, ja välillä on otettu oikein hyviä askeleita eteenpäin. Tämä on pitkä ja kivinen tie, ei siitä karkuun pääse. 

Sellaiselta se todella vaikuttaa. Bloodred Hourglass teki ensimmäisen kunnollisen Euroopan-kiertueensa vasta viitisentoista vuotta perustamisensa jälkeen, vuonna 2019. Silloin se soitti 26 keikkaa viidessätoista maassa. 

– Sehän oli huikea reissu. Katastrofeilta vältyttiin ja nightlinerissa vallitsi veljeys, ihan ikävä tuli sitä rundia. Lisäksi on käyty rymyämässä Japanissa ja Englannin Bloodstockissa. Vielä on paljon paikkoja käymättä, ja mielelläänhän sitä kartoittelisi vaikka koko pallon.

Sen suhteen asiat ovat hyvällä tolalla. Mikäli somereaktioista voi vetää johtopäätöksiä, Your Highnessia on odotettu innolla. Albumin versioista pistää silmiin boxset, jossa on mukana monenlaista oheissälää makeisista lähtien. Sellaisia kannattaa julkaista vain silloin, kun bändillä on tarpeeksi fanikuntaa. Bloodred Hourglassin kohdalla voidaankin puhua työvoitosta.

– Kun lähtee liikkeelle Mikkelin perältä, se ei helpota asioita, mutta ainahan sitä haluaa kasvaa isommaksi. Viimeisen parin vuoden aikana tapahtuneisiin asioihin olen tosi tyytyväinen. Suunta näyttää olevan oikea. Tämä musiikki näyttää kiinnostavan porukkaa.

Julkaistu Infernossa 9/2021.

Lisää luettavaa