Kitaravirtuoosi Marty Friedmanin tärkein neuvo kaikille aloitteleville soittajille: Löydä oma äänesi ja identiteettisi

"Monen nuoren olisi tärkeä tietää, ettei sinun tarvitse olla teknisesti yhtä taidokas kuin joku tyyppi TikTokissa, joka on aivan uskomaton. Sinun pitää olla oma itsesi", Friedman toteaa.

19.10.2023

Kitaravirtuoosi Marty Friedman, joka tunnetaan parhaiten entisenä Megadethin soolokitaristina sekä menestyksekkäästä soolourastaan etenkin Japanissa, keskusteli hiljattain soitinkauppa Sweetwaterin haastattelussa siitä, miten tärkeää aloittelevalle soittajalle on kehittää oma identiteetti sen sijaan, että keskittyy pelkästään tekniseen osaamiseen.

”Treenaaminen on totta kai tärkeää, mutta niin on myös ajatteleminen: ’Miksi teen tätä? Miksi teen musiikkia? Mitä sanottavaa minulla on? Millä tavalla haluan itseäni ilmaista?’ Eikä kaikkea tarvitse selvittää heti, vaan tekemällä oppii ja asiat muuttuvat ajan kuluessa. Mutta mielestäni monen nuoren olisi tärkeä tietää, ettei sinun tarvitse olla teknisesti yhtä taidokas kuin joku tyyppi TikTokissa, joka on aivan uskomaton. Sinun pitää olla oma itsesi ja sellainen, millaisena haluat itsesi esittää”, Friedman toteaa.

”Moni varmaan katselee videoita tyypeistä, jotka treenaavat metronomin kanssa kuukausia tai vuosia ja soittavat virheettömästi 16-osanuotteja tempossa 200, ja toteaa, että ’Tuota minä haluan tehdä’. Jos se todella on tavoitteesi, se on täysin okei. Mutta minulta ei irtoa sellaiselle tyypille kovin hyviä vinkkejä, koska siihen ei ole kuin yksi varsin simppeli neuvo: treenaa. Se, mistä me nyt puhumme, on oman äänen luominen samoista soinnuista, joita kaikki muutkin soittavat. Miten se sitten onnistuu? Yrittämällä erilaisia juttuja ja päättämällä, mistä pidät.”

”Sinua ei ole kuin yksi. Jokainen on yksilö. Jokaisella on sisällään jotain, mikä eroaa muista. Useimmat näistä [teknisistä soittajista] kuulostavat samalta. No, se johtuu siitä, että he opettelevat asiat samalla tavalla. He opiskelevat teoriaa, ottavat oppia laiskoilta opettajilta. Kaikki opettelevat sitä ihan samaa. Joten jossain vaiheessa sinun täytyy päättää hyvin yksityiskohtaisella tasolla, millä tavoin haluat ilmaista itseäsi.”

Lisää luettavaa