Mikä on hienoin (ja mikä vaikein) puoli James Hetfieldin kanssa samassa bändissä soittamisessa? Kirk Hammett kertoo

Hammettilla on asiasta kokemusta jo neljän vuosikymmenen verran.

23.08.2023

Kirk Hammett liittyi hevijätti Metallicaan keväällä 1983 juuri ennen yhtyeen debyyttilevy Kill ’Em Allin äänityksiä. Hammett on siis ollut Metallican soolokitaristina nyt reilut 40 vuotta. Hiljattain julkaistussa pitkässä Rick Beaton haastattelussa Hammett kertoo, millaista on soittaa samassa bändissä James Hetfieldin kanssa, jota kaikki kollegat ylistävät ja jota pidetään yhtenä genrensä kovimmista komppikitaristeista ja riffikoneista.

”Minä ja James tulemme onneksi melko samasta paikasta musiikillisesti. Kuuntelimme samaa kamaa kun aloimme soittaa yhdessä: Black Sabbathia, UFOa, Aerosmithiä, KISSiä, Van Halenia, Judas Priestiä, Iron Maideniä, muita New Wave of British Heavy Metal -bändejä, Motörheadiä… Pidimme samasta musasta ja samoista soundeista. Vaikka hän kasvoikin eteläisessä Kaliforniassa ja minä pohjoisessa, olemme hyvin samanlaisia soittajina”, Hammett pohtii.

”Ainoa ero on se, että minä soitan enemmän liidejä. Se on ainoa ero. Hänen oikea kätensä on todella tarkka, kun taas minulla tarkkuus on vasemmassa kädessä. Olemmekin oppineet toisiltamme todella paljon.”

Vaikka Hammettillakin on hetkensä – esimerkiksi Enter Sandmanin pääriffi on alkujaan hänen käsialaansa – myöntää tämä silti tuntevansa olonsa välillä pieneksi ja mitättömäksi Hetfieldin rinnalla ja ajattelee, ettei tuo pöytään tarpeeksi laadukkaita ideoita toveriinsa verrattuna.

”Rakastan Jamesia muusikkona ja veljenä, mutta joskus on vaikeaa olla hänen kanssaan samassa bändissä. Joskus hän vain tulee paikalle ja soittaa jotain ja minä olen ihan, että ’Mistä ihmeestä tuo tuli? En ole koskaan kuullut kenenkään soittavan mitään tuollaista’. Ja niin tapahtuu yhä tänäkin päivänä. Esimerkiksi Moth Into Flame -kappaleessa on yksi rytmijuttu, jollaista en ole koskaan kuullut millään muulla levyllä. Kukaan ei ole koskaan aiemmin tehnyt mitään sellaista!” Hammett hämmästelee.

”Eikä hänen tarvitse edes hirveästi nähdä vaivaa sen eteen. Hän voi nousta sängystä ylös, napata kitaran ja sieltä tulee saman tien 16-osanuotteja ihan tuosta vain. Ja rakastan sitä hänessä.”

Katso koko lähes parituntinen (ja erittäin mielenkiintoinen) Hammettin haastattelu tuosta alta.

Lisää luettavaa