Bändi on huippuvedossa – arviossa Anthraxin live-dvd

Julkaistu Infernossa 4/2018.

Anthrax
Kings among Scotland
Nuclear Blast

Vuoden 1987 Among the Living -napakymppi ja tätä seurannut kiertue olivat Anthraxin uralle valtavia astinlautoja. Tuolloin julkaistu Oidivnikufesin-livevideo esittelikin maailmalle hurjassa vedossa olleen newyorkilaisyhtyeen. Se on parhaita thrash metal -livejä, kuvatallenne täynnä näyttämisen halua ja silkkaa soittamisen riemua. 

Nyt, 30 vuotta myöhemmin, Pernarutto on saapunut Skotlantiin. Kiltin alta nykäistään mainittu klassikkoalbumi kokonaisuudessaan kera valikoitujen hittien. Käy selväksi, että vaikka yhtye koettaa painaa parin viime levynsä kappaleita kuin olisi vuosi 1987, yleisön puolella homma menee seisoskeluksi. Mutta kun totaalisen rakastettava Scott Ian alkaa sahata harmaantunut pukinparta täristen Medusan riffiä, katsomossa surfataan inkkaripäähineet sekaisin. Kuuttakymppiä käyvät timmit thrashgubbet tuntuvat rakastavan soittotouhua edelleen. Se saa sydämen läpättämään. 

Bändi on huippuvedossa. Joey Belladonnan ääni on ehkä menettänyt sävyn pari ylärekisteristään, mutta muutoin ukko on parhaimmillaan. Hän kannustaa yleisöä, liikkuu alituiseen, moshaa ja laulaa nuotilleen joka ikisen kurkustaan päästämänsä rivin. Entäpä rumpali Charlie Benante? Anthrax-pomo vetäisee hihastaan vieläkin sellaisia pataässiä, että kylmää värettä pukkaa. Alkuun epäilemäni dvd-formaattikaan ei haittaa, sillä kuva on tarpeeksi terävä ja ääni toistuu viisikanavaisena jymäkästi.