Ei mikään helppo pala purtavaksi – arviossa Inhumankind

Julkaistu Infernossa 4/2022.

10.06.2022
INHUMANKIND
Self-Deification
I, VOIDHANGER

I, Voidhanger on tullut tunnetuksi kokeellisen äärimusiikin julkaisijana, eikä Inhumankind tee tässä suhteessa poikkeusta. Pablo Selnikin (huilu, taustalaulu) ja Àlex Reviriegon (kontrabasso) muodostaman yhtyeen musiikki on varsin kiehtova sekoitus free jazzia ja nykymusiikkia.

Debyyttilevy Self-Extinction (2018) pyrki dekonstruoimaan ja transfiguroimaan metallimusiikkia näiden kahden genren läpi suodatettuna, ja Self-Deification vie avantgardistista evoluutiota yhä pidemmälle. Vaikka Inhumankindin lähtökohdat saattavat löytyä metallimusiikista, itsessään se ei sitä ole. Ainoat viitteet äärimetalliin löytyvät muutamasta black metal -henkisestä laulunäytteestä.

Musiikillisen ilmaisun ydin muodostuu Selnikin villeistä huilukuvioista, Reviriegon ryhdikkäästä bassottelusta ja vierailevan pianistin Marco Mezquidan tyylikkäästä säestyksestä. Lauluosastolla on pääosassa Eric Baulenas (Moonloop), ja päätöskappale Infaustilla vierailee Marcos Martins (Hex Arcana, Tod Huetet Uebel).

Self-Deification ei liene keskivertokuluttajalle mikään helppo pala purtavaksi, mutta jos avant-kärpänen on purrut vähänkään, suosittelen tarkistamaan.

Lisää luettavaa