Kuvaaja ja Angela Gossow kommentoivat Arch Enemy -kohun keskelle joutuneen vaateyrityksen kohtaloa

"Hän ei ole se henkilö, jota pidämme vastuussa tapahtuneesta."

01.01.2019

Arch Enemy joutui viime viikolla ankaran somemyrskyn keskelle, koska oli antanut valokuvaaja J. Salmerosille porttikiellon keikoilleen, kun tämä oli huomauttanut bändiä ja laulaja Alissa White-Gluzia sponsoroineen yhden naisen vaateyrityksen käyttäneen keikkakuvaa bändistä luvatta kaupallisessa tarkoituksessa. Marta Gabrielin pyörittämä Thunderball Clothing sai tapauksen vuoksi osakseen niin paljon vihapostia, että Gabriel katsoi parhaaksi lopettaa koko vaatebisneksensä. Siitäkin huolimatta, että Gabriel pyysi julkisesti anteeksi ja oli sopinut kuvaaja Salmerosin kanssa asiat jo kuntoon.

Salmeros on kommentoinut Thunderball Clothingin lopettamispäätöstä Metal Blast! -sivuston kautta, jonka toimeksiannosta hän kohutun kuvan oli alkujaan ottanut. Salmeros toteaa fanien ja muiden nettisoturien menneen liian pitkälle ja Marta Gabrielin olevan tapauksesta syntyneessä somemyrskyssä sivullinen uhri.

”Olemme pahoillamme, että Marta Gabriel on päättänyt lopettaa Thunderball Clothingin Arch Enemyn toimien vuoksi saamanta kritiikin takia. Se ei ollut koskaan tarkoituksemme, hän ei ole se henkilö, jota pidämme vastuussa tapahtuneesta”, Salmeros ja Metal Blast tiedottavat.

”Martan mukaan, kun otimme häneen yhteyttä kuvamme kaupallisesta väärinkäytöstä, hänen käskettiin Arch Enemyn toimesta sivuuttaa koko asia, koska he hoitaisivat sen itse. Jos hän olisi tiennyt, että tämä ’hoitaminen’ tarkoittaa meidän kyykyttämistä, uskomme, että hän olisi toiminut toisin. On joka tapauksessa surullista nähdä, että Marta, joka pyysi anteeksi ja sovitti virheensä, on saanut kärsiä ja ne tahot, jotka konkreettisesti yrittivät vahingoittaa uraamme ja kieltää pääsymme keikoille, eivät ole vieläkään pahoitelleet tai ottaneet minkäänlaista vastuuta teoistaan. Päin vastoin, he ovat tapausta käsitellessään muun muassa kutsuneet fanejaan ’lampaiksi’, koska he uskovat tapauksen tarkkaa raportointiamme ja syyttänyt meitä ’valheellisen tiedon’ levittämisestä, rahan kiristämisestä ja ’uhkailusta’.”

”Marta teki virheen, mutta se ei oikeita sitä, että hänen työnsä ja elämänsä kärsivät siitä tällä tavalla. Hän, kuten me kaikki muutkin, ansaitsee mahdollisuuden mennä eteenpäin ja jatkaa luovaa uraansa. Vaikka me arvostamme tuhansilta ihmisiltä saamaamme tukea asiassa, me ehdottoman jyrkästi vastustamme kaikkia uhkauksia, joita Martaan, Alissaan, Angelaan [Gossow, Arch Enemyn manageri] tai ylipäänsä keneenkään kohdistuu. Kukaan ei ansaitse tulla terrorisoiduksi eikä kenenkään tule pelätä henkensä puolesta tällaisten asioiden vuoksi.”

”Mekin olemme saaneet paljon tappouhkauksia bändin faneilta viime päivinä ja nämä tiedot tullaan antamaan eteenpäin virkavallalle. Toivottavasti he toimivat samoin ja raportoivat jokaisesta saamastaan uhkauksesta.”

Myös Arch Enemyn manageri Angela Gossow, joka on kommentoinut tapausta tähän saakka erittäin voimakkain sanakääntein, on kommentoinut Thunderball Clothingin kohtaloa. Viestissään Gossow syyttää kuvaajaa lokakampanjan masinoimisesta ja vierittää vastuun Marta Gabrielin päätöksestä yksin Salmerosin ja Metal Blastin hartioille.

”Marta uudelleenjulkaisi kuvan kiittääkseen tekemänsä vaatteen käyttämisestä. Tämä voitiin tulkita kaupalliseksi julkaisuksi ja tekijänoikeusrikkomukseksi. Se ei ollut tahallista, hän ei tiennyt ylittävänsä sitä hiuksenhienoa rajaa – harva netissä itse asiassa tietää, sillä käytännössä kaikki, mitä jaat, rikkoo tekijänoikeuksia”, Gossow kirjoittaa.

”[Marta] poisti kuvan, mutta ei reagoinut kuvaajan lahjoituspyyntöön [Salmeros oli valmis katsomaan kuvan käyttöä läpi sormien, mikäli Thunderball Clothing olisi lahjoittanut 100 euroa syöpätutkimukseen, toim.huom.], koska ei ollut varma, onko kyseessä huijaus. Lahjoitus hyväntekeväisyyteen antaa hänelle oikeudet käyttää kuvaa? Ainoastaan maksettu lasku kuvaajalle antaa ne, joten miksi hän ei lähettänyt 500 euron laskua ja lahjoittanut rahat itse? Se olisi ollut läpinäkyvämpää kaikin tavoin.”

Gossow kommentoi myös omaa osuuttaan tapaukseen. Hän myöntää toimineensa äkkipikaisesti ja aggressiivisesti puolustaessaan bändiään, mutta minkäänlaista anteeksipyynnöksi tulkittavaa elettä häneltä ei irtoa.

”Olen pahoillani, että asiaa puidaan julkisesti ja se on ymmärretty väärin. Olen hämmästynyt, että bisneskiistasta on muodostunut tällainen tuhoava vihan aalto. Väite, että olisin mustalistannut [Salmerosin] kaikille agenteille ja festivaaleille ei pidä paikkaansa! Tiedotin omaa piiriäni, etten halua häntä enää Arch Enemyn fotopittiin. En ole pyytänyt promoottoreita, festivaaleja tai lehtiä asettamaan häntä pannaan. Herra valokuvaaja, sano yksikin taho, joka on poistanut sinut palkkalistoiltaan minun vuokseni. Ei kukaan? Kiitos”, Gossow kirjoittaa.

”Olen muuttanut sanamuotoja aiemmista viesteistäni, koska sain mainitulta Herra valokuvaajalta pyynnön tehdä näin tai hän nostaa kanteen minua vastaan. Sama tapahtui Alissalle ja Jeremy Safferille [sivullinen kuvaaja, joka otti kantaa aiheeseen ja viittasi Salmerosin toimiin ’kiristämisenä’, toim.huom.], joka otti koko kirjoituksensa pois. Joten ne, jotka puolustavat meitä, hiljennetään. Sananvapautta? Enpä usko.”

”Ai niin, ja poistin kommenttini ’lampaista’, koska ne, jotka ovat vahingoittaneet Martaa ja uhkailleet minua ja Alissaa vakavasti, eivät ole lampaita. He ovat paljon pahempia. He ovat öykkäreitä.”

Lisää luettavaa