Megadethin uusi kitaristi Teemu Mäntysaari nimeää biisit, joiden opetteleminen oli haastavinta – myös uudesta levystä ollut puhetta

"On suuri kunnia olla osa koko prosessia", Mäntysaari toteaa.

06.03.2024

Megadethin pitkäaikaisen kitaristin Kiko Loureiron jäätyä määrittelemättömäksi ajaksi tauolle yhtyeestä, hyppäsi tätä nykyä Suomessa asuvan brasilialaiskitaristin kenkiin Wintersunista ja Smackboundista tuttu Teemu Mäntysaari. Thrash metal -jätissä on vuosien varrella soittanut monia kovan luokan kitaristeja kippari Dave Mustainen rinnalla, joten laajan tuotannon ottaminen haltuun ei ole aivan helppo homma. Tuoreessa Guitar World -lehden pitkässä haastattelussa Mäntysaarelta kysyttiinkin, mitkä kappaleet osoittautuivat haastavimmiksi opetella.

”Jokaisessa biisissä on yksityiskohtia, joita huomaa vasta kun tarttuu kitaraan ja alkaa treenata niitä. Megadethin tyyli on se, mistä olen jo pitkään itse ammentanut, joten niissä on paljon tuttua, mutta aina on tilaa parantaa mitä tulee vaikka vibratoon ja intonaatioon. Se on jatkuva prosessi”, Mäntysaari pohtii.

”Mutta sanoisin, että Hangar 18 on yksi [haastavimmista] kaikkine pikkusooloineen. Mutta se on myös yksi suosikeistani. Toinen on Holy Wars… The Punishment Due, joka oli todella vaikea mutta myös siisti oppia. Sen riffit ovat hyvin monimutkaisia. Samoin Tornado of Soulsissa, jonka soolo on myös legendaarinen. Niiden parissa käytin paljon ylimääräistä aikaa saadakseni yksityiskohdat kuntoon ja lihasmuistiin.”

Mäntysaari sanoo ottavansa soolojen suhteen saman strategian kuin häntä edeltäneet Megadeth-kitaristit, eli hän pyrkii pysymään alkuperäisille mahdollisimman uskollisena, mutta samalla aina sopivan paikan tullen maustamaan niitä omilla jutuillaan.

”Vaikka joku muu on säveltänyt jonkun osan, kun sitä soittaa tarpeeksi kauan, alkaa tuntua, että olisit voinut itsekin keksiä jotain vastaavaa. Biiseistä tulee tavallaan omia. Ei sillä, että ottaisin mitään muilta pois; esimerkiksi Tornado of Souls on ehdottomasti Marty Friedmanin mestariteos. Se on yksi esimerkki soolosta, jonka yritän toistaa tarkasti, koska fanina minä haluaisin kuulla sen juuri sellaisena kuin se on levylläkin.”

Mäntysaaren aika on mennyt toistaiseksi vanhojen kappaleiden treenaamisessa bändin tulevaa Euroopan-kiertuetta varten, mutta uudesta levystäkin on ollut jo puhetta.

”Esituotannosta on puhuttu. Olen innoissani, että pääsen mahdollisesti tuomaan oman mausteeni Megadeth-keittoon”, Mäntysaari toteaa.

”Olen hyvin avoin antautumaan kokemukselle päästä bändin kanssa kirjoittamaan ja studioon. Odotan kovasti, että jammailemme vanhan liiton tapaan ja katsomme, mitä siitä syntyy. Mistään yksityiskohdista ei ole puhuttu, mutta luulen, että alamme pyöritellä ideoita kun kokoonnumme yhteen kiertuetta varten. On suuri kunnia olla osa koko prosessia.”

Lisää luettavaa