Taas mennään: Behemothin Nergal joutuu oikeusistuimen kuultavaksi ”uskonnollisten tunteiden loukkaamisesta”

Neljä vuotta sitten sattuneen tapauksen käsittely jatkuu edelleen.

10.03.2023

Black metal -yhtye Behemoth ja varsinkin yhtyeen keulahahmo Adam ”Nergal” Darski ovat vuosien saatossa ottaneet useasti yhteen kotimaansa konservatiivisen hallinnon sekä kirkon kanssa ja yhtyettä on syytetty milloin jumalanpilkasta, milloin Puolan vaakunan häpäisystä.

Vuonna 2019 Nergal julkaisi Instagram-tilillään kuvan, jossa tämä talloi neitsyt Mariaa esittävän kuvan päälle. Laulaja-kitaristia vastaan nostettiin tämän vuoksi syytteet ”uskonnollisten tunteiden loukkaamisesta”. Ensin Nergal tuomittiin tapauksesta tuntuviin sakkoihin 2021, mutta laulajan valitettua päätöksestä tuomio kumottiin.

Nyt kyseisessä, jo useamman vuoden kestäneessä kädenväännössä on tapahtunut taas uusi käänne. Kanteen nostanut taho haastoi oikeusistuimen viimeisimmän päätöksen ja asia nostettiin taas pöydälle. Tapausta käsiteltiin tammikuussa ja tuomari harkitsi sen hylkäämistä, koska Euroopan ihmisoikeustuomioistuin oli viime vuonna vastaavanlaisessa tapauksessa katsonut asian puolalaisen poptähti Dorota ”Doda” Rabczewskan hyväksi. Ihmisoikeustuomioistuin katsoi Puolan valtion loukanneen Rabczewskan sananvapautta annettuaan tälle sakkorangaistuksen jumalanpilkasta.

Alkuviikosta pidetyssä viimeisimmässä istunnossa oikeusistuin totesi, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuinta varten tapauksessa tarvitaan lisää kuulusteluja ja ”tuloksia”. Tämä tarkoittaa sitä, että Nergal joutuu jälleen tuomioistuimen kuultavaksi. Asiaa käsitellään seuraavan kerran toukokuussa.

Asiasta uutisoi Notes from Poland.

Lisää luettavaa