Mikolta pöllitty hapanerosoosi

Tarpeet:

Soosi:
– Pari isoa kourallista tuoreita habaneroja
– 2–4 tl sokeria
– 2–3 rkl karkeaa merisuolaa
– 1 dl rypsiöljyä
– 1 l paseerattua tomaattia
– 1 dl väkiviinaetikkaa
– 2–3 dl omenaviinietikkaa
– 3 sipulia
– valkosipulia maun mukaan

Kanawokki
– 400g kanafileitä
– erivärisiä paprikoita
– pieni kukkakaali
– sieniä
– sipuli
– valkosipuli
– cashewpähkinöitä
– soijaa
– suolaa
– pippuria
– nuudeleita

Santa Lucian laulajana tutuksi tullut Mape Morottaja luopui yli kymmenen vuotta sitten punaisesta lihasta nähtyään järkyttävän sikadokumentin. Nykyisin hän syö kanaa ja on päättänyt lopettaa dokumenttien katsomisen ja ajattelun, jottei joutuisi luopumaan siitäkin.

Ohje soosille:
1. Laita habanerot 2–4 osaan, älä poista siemeniä. Halkaise sipulit ja valkosipulit kahtia.
2. Laita ison kattilan pohjalle runsaasti rypsiöljyä. Kun se on kuumaa, lisää valkosipulit, puolet habaneroista sekä sipulit. Kierittele näitä kuumassa öljyssä muutama minuutti.
3. Lisää pari purkkia paseerattua tomaattia, suola ja sokeri sekä loput habanerot. Laita sekaan väkiviinaetikka.
4. Keitä vähintään tunti, mutta mieluummin neljä välillä sekoitellen.
5. Lisää omenaviinietikka.
6. Maista ja lisää sitä mitä puuttuu eli sokeria, suolaa, öljyä tai etikkaa.
7. Kun olet varma, että kaikki ainekset ovat täysin pehmeitä, anna keitoksen jäähtyä.  Soseuta jäähtynyt keitos vaikka monitoimikoneessa tasaiseksi kastikkeeksi.
8. Laita kastike takaisin kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi.
9. Maista ja lisää sitä mitä puuttuu eli sokeria, suolaa, öljyä tai etikkaa.
10. Soosi säilyy pidempäänkin, kun kaadat sen kiehuvana uunissa desinfioituihin lasipurkkeihin.

Ohje kanawokille:
1. Marinoi kanat haluamallasi tavalla ja paista ne wokkipannussa.
2. Lisää pilkotut kukkakaalit ja hetken päästä perään paprikat, sienet, sipuli ja valkosipuli.
3. Paahda pähkinät kuivalla paistinpannulla ja lisää sekaan. Mausta halutessasi pippurilla, suolalla sekä lorauksella soijaa.
4. Anna kypsyä kannen alla, mutta ei niin paljon, että kasviksista tulee mössöä.
5. Keitä nuudelit ja lisää wokin sekaan.
6. Hunnuta annoksesi järjettömällä määrällä habanerosoosia.

Mapen oma luonnehdinta:
”Ystäväni Mikko on ruoanlaittoidolini! Pestasinkin hänet viime kesänä KarmaRockin tiedottajan ominaisuudessa viralliseksi grillaajaksi, kun Maj Karma järjesti bäkkärillä fanien kanssa grillaustovin. Tätä soosia saamme syksyisin purkeittain ja se loppuu aina kesken! Periaatteessa on aivan sama, mitä mausteita ruokaan laittaa, kun tätä töräyttää annoksen päälle. Tässä on semmoinen luulot pois -meininki.”

Megan tuomio:
”Jo on mies tai nainen, jos tätä soosia huitelee isommin menemään ilman että maidon tai piimän kulutus ruokajuomana kasvaa normaalista. Tulisuutta voi toki säädellä yksinkertaisesti habaneron määrällä tai käyttämällä tilalla miedompia lajikkeita. Pahimmat kapsaisiininarkit voivat siirtyä suoraan Naga Morichiin. Sanotaan, että hyvä kastike kruunaa ruuan. Habanerosoosi on todella ärhäkkää, mutta senkään kohdalla ei voi puhua mistään varsinaisesta extremeruokaurheilusta, sillä täydellistä peittoa nautitun ruuan mauille se ei aseta. Toki suun pitää olla tottunut hieman perusjauhelihakastiketta vahvempiin makuihin.mega_low Scorchiosoosilla flunssaisempikin ruokailija saa irti uusia makuelämyksiä esimerkiksi erilaisista pihveistä.”

 

Heavy Cooking Club on Infernon oma ruokakerho, jota vetää lehden sivuilla tutkiva kulinaristi Miika ”Mega” Kuusinen. Raskas musiikkimaku vaatii raskaat ruoat!