Kirk Hammett hämmästyi saatuaan muiden Metallica-jäsenten siunauksen soololevylleen – ”He tietävät, etten ole menossa minnekään”

Varsinkin James Hetfield on tunnetusti suhtautunut sooloprojekteihin nihkeästi, mutta asiat ovat vuosien mittaan muuttuneet.

25.04.2022

Metallica-kitaristi Kirk Hammett julkaisi viime viikonloppuna uransa ensimmäisen soolo-ep:n Portals. Asia on sikälikin erikoinen, että Metallica-leirissä ollaan tunnetusti aiemmin suhtauduttu hyvin nuivasti sooloprojekteihin, mikä oli muun muassa iso syy sille, että basisti Jason Newsted erosi bändistä vuonna 2001 – Metallica-nokkamies James Hetfield ei nimittäin hyväksynyt sitä, että basistilla oli Echobrain-sivuprojekti.

”[Metallican] managerit sanoivat minulle, että (Newstedin silloisen sivuprojekti Echobrainin) levy on mahtava ja teillä on loistava laulaja, tehdään jotain tämän kanssa. Sitten James kuuli asiasta eikä ollut iloinen. Hän halusi pistää hommalle stopin, koska hänen silmissään se olisi vaikuttanut Metallicaan jollain tavalla, koska nyt heidän managerinsa kiinnostuivat asiasta, jossa hänellä ei ollut mitään osaa”, Newsted sanoi vuonna 2013 Scuzz TV:n haastattelussa.

Hetfield itse puhui samasta asiasta jo vuonna 2001 Playboy-lehden pitkässä haastattelussa, jossa laulaja totesi: ”Jos joku tekee sivuprojekteja, se on pois Metallican voimasta”.

Tuoreessa Rolling Stone -lehden haastattelussa Kirk Hammett myöntääkin olleen pienoinen shokki, kun hän sai soololevylleen koko muun bändin siunauksen, varsinkin kun muistaa, miten Newstedin/Echobrainin kanssa kävi.

”Mutta kaikki se tapahtui 20 vuotta sitten ja olemme tänä päivänä ihan eri ihmisiä. Olemme vanhempia, viisaampia, aikuisempia… Tai no, en tiedä viisaammasta, mutta ehdottomasti vanhempia ja kypsempiä sekä vastuuntuntoisia. Tällaisella asialla on eri merkitys kuin sillä olisi ollut 20 vuotta sitten”, Hammett toteaa.

”Katsomme asiaa nyt niin, että emme ole muusikoita vaan artisteja. On eettisesti, moraalisesti ja luovasti väärin kieltää toiselta mahdollisuuksia toteuttaa itseään ja luoda uutta. Mielestäni kaikki ajattelevat nyt niin. Olemme paljon hyväksyvämpiä sille, mitä elämässämme tapahtuu nyt koska 20 vuodessa tai ihan viimeisen viiden vuoden aikana on tapahtunut niin paljon. Olemme tietoisempia kuolevaisuudestamme ja siitä, miten paljon aikaa meillä on jäljellä artisteina, muusikkoina ja bändin jäseninä.”

”Sitä paitsi he tietävät, etten ole menossa minnekään. Metallica on kotini ja olisi turha lähteä bändistä, koska ihmiset muistuttaisivat minua joka päivä siitä, miten olin Metallican kitaristi. En halua joutua tilanteeseen, jossa minun pitäisi vältellä sellaista. Haluan aina tulla nähdyksi yhtenä Metallican jätkänä, joka yrittää tehdä kolmen muun tyypin kanssa parasta mahdollista musiikkia. Se on kutsumuksemme, sitä universumi haluaa meidän tekevän.”

Portals-ep:n lisäksi Hammett on pitänyt itsensä kiireisenä sarjakuvan/graafisen novellin parissa. Eikä Metallica-leirissä muutenkaan istuskella peukaloitaan pyöritellen:

”En saisi oikeastaan puhua tästä, mutta sanotaan nyt näin, että työskentelemme parhaillaan”, kitaristi sanoo salaperäisesti.

Lisää luettavaa