Portit auki – haastattelussa Whorion

Nuorella suomalaisbändillä Whorionilla on kova meno päällä. Esikoislevy The Reign of the 7th Sector myllyttää siinä määrin komeasti, että bändillä on kaikki edellytykset suurempaankin suosioon.

29.04.2015

Löysin soundistanne nimiä kuten Dimmu Borgir, Septicflesh ja Shade Empire. Oliko aikeenanne tehdä tämänsuuntaista kamaa, vai muodostuiko musiikki tällaiseksi ihan itsestään?

– Musiikki ja teema muodostuivat omalla painollaan. Edellä mainittuja kunnioittaen, materiaali on kirjoitettu toisenlaiset tunnelmat mielessä, muun muassa Dying Fetusin, Decapitatedin ja Nilen linjoilla, kitaristi-laulaja Ep Mäkinen aloittaa.

– Hain toisenlaista lähestymistapaa tulkita teknistä äärimetallia. Ymmärrän toki, että vanhemmat kuninkaat ovat jättäneet sinfoniset elementit paikkaan, jota on vaikea ohittaa ilman että varjot seuraavat kulkijaa. Bändi löytää paikkansa kerta kerralta paremmin, mutta lähtökohta on, että biisit toimivat ilman sinfonisia elementtejä. Sinfonian, rautalankapornoilun ja melodiikan taistelu kuulijan huomiosta on jatkuvaa, ja balanssin löytyminen vie aikaa.

Teillä on väkevää soittotaustaa muiden muassa Northerista ja Dauntlessista. Usein kaltaisenne bändit ovat jääneet lyhytikäisiksi yhden tai kahden levyn projekteiksi. Rehellisesti puhuen, näetkö Whorionin kovin pitkäkestoisena bändinä?

– Jos tässä tarkoitetaan, että Whorion on välivaihe, kunnes löytyy jotain parempaa, en usko niin. En seuraa Suomen metalliskeneä hirveesti, saatikka tunne sieltä ketään, mutta riveihin kiinnitetyt miehet ovat halunneet paikkansa.

– Missä kohtaa materiaalin säveltäminen loppuu, on sen ajan murhe. Kolmannen julkaisun kirjoittamisen olen jo aloittanut, eikä loppua näy, päinvastoin. Tarina on vasta alkanut ja se kirjoitetaan loppuun. Pysyykö tiukka miesrivi tukena loppuun asti, aika näyttää. Yhden miehistönvaihdoksen se on jo vaatinut.

Bändinne nimestä tulee mieleen yhdistelmä sanoista whore ja orion. Mitä nimenne tarkoittaa?

– Ensimäistä kertaa tuo on huomattu oikein, toisin kuin Briteissä, missä oli yhdistetty “who” ja ”rion”. Joudun pitämään tämän suhteen verhoja edessä, sillä vastaus tulee julkaisun muodossa, jahka on nimikkolevyn aika. Tarinahan menettää voimansa, jos lopputulos on tiedossa.

Mistä debyyttilevynne tekstit sitten kertovat?

– Sen tarina vie kuulijan kohtaamiseen suuremman vallan kanssa, ja aallot kantavat lopputuloksen seurauksena kauas ja avaavat portteja, joita ei olisi koskaan saanut avata.

Haastattelu julkaistu Infernossa 4/2015.

Lisää luettavaa