Väkevän paluun tehneet powermetallistit – Kuuntele Kenzinerin uusi albumi ennakkoon!

19.05.2014

Kenziner on palannut telakalta ja siitä osoituksena on perjantaina 23. toukokuuta ilmestyvä The Last Horizon -albumi. Kitaristi Jarno Keskisen luotsaama yhtye julkaisi 1990-luvun lopulla pari levyä Stephen Fredrick solistinaan. Uudella pitkäsoitolla mikrofonin varressa on Markku Kuikka.

Luvassa on melodista power metalia, jota progressiivisilla elementeillä maustetaan. Inferno tarjoaa levyn ennakkokuunneltavaksi sen julkaisupäivään asti. The Last Horizon löytyy soittimesta ja sen alta Keskisen kommentit kappaleista.

1. Run for Your Life
– Tämä biisi syntyi äänityssession viimeisenä biisinä. Periaatteessa lopullinen kitarariffi keksittiin juuri äänityshetkellä ja sen pohjalta syntyi melko tarttuva, osittain power metal -tyyppinen biisi. Biisiä ei siis käytännössä demottu ollenkaan, vaan studiossa syntyi suoraan varsin valmis biisi. Jukka rakenteli sanat Kuikan pohtimaan melodiaan. Biisi valikoitui levyn avausraidaksi ehkä juuri tarttuvan kertosäkeen vuoksi.

2. Our Times
– Our Times oli ensimmäinen Kenzinerin uuden tuotannon biiseistä. Se sävellettiin rakenteellisesti kasaan vuoden 2012 kesällä, kun Kuikka tuli mukaan. Biisin tunnelmissa on ”lopunajan meininkiä”, joka on myös osin koko levyn taustalla olevana teemana, vaikka The Last Horizon ei mikään teemalevy olekaan.

3. Heroes Ride
– Heroes Ride ryntää liikkeelle ja rullaa kuin suuri veturi. Tuplabasari ja voimakas kitarariffi kuljettaa biisiä eteenpäin läpi keskenään hyvin erilaisten A- ja B-osien. Jollain tavalla uhmakas melodiamaailma värittää tekstiä, joka sopii jollain tavoin myös maailmalla vallitsevaan poliittiseen tilanteeseen.

4. Devour the World
– Tämä biisi oli myös niitä ensimmäisiä Kuikan kanssa sävellettyjä ja sovitettuja biisejä vuonna 2012. Säkeen taustalla melodiaa kuljettaa piano ja jälleen säkeen B-osan jälkeen iso kertosäe. Soolo-osassa on neoklassista rakennetta ja melodiaa. Devour the World päättyy hyvin maaniseen piano- ja laulumelodiaan, joka tunnelman kannalta istuu varsin hyvin kappaleen tekstiin.

5. End of an Era
– Era on sellainen ”sapelinkalistus”-biisi, jonka taustalta löytyy välkkyvä kitarariffi sekä maalailevat synamatot. Laulu runnoo karheasti eteenpäin. Melko massiivinen kertosäe riffittelevän säkeen C-osan jälkeen, josta liukuminen hyvin neo-klassiseen sooloon, jossa rytmillisesti progressiivisia aineksia.

6. Keep the Flame Alive
– Keep the Flame Alive on idealtaan hieman muita vanhempi, mutta sopi hyvin levylle. Se antaa vähän helpomman biisin kuulijalleen, selkeä kertosäe ja karheat säelaulut. Hyvä optimistinen tunnelma melodiallisesti.

7. I Am Eternal
– Tämä biisi sovitettiin lopulliseen muotoonsa vasta kitaranauhoitusten jälkeen. Progressiivista ja neoklassista sekä varsin suoraa A-, B-, C- ja D-osaa säkeessä. Monta eri vaihetta, ennen kuin biisi pääsee kertosäkeeseen. Biisi kasvaa loppuun mennessä varsin paljon päättyen outrosooloon kitaralla.

8. No Turning Back
– Power metalia? No ehkä sellaista tämä biisi, kuitenkin enemmän heavy-hengessä. Tuplabasaria ja käskevä kertosäe. Neoklassista sooloa jälleen ja soolobattle koskettimien ja kitaran kesken.

9. The Last Horizon
– Levyn nimikkobiisi on melko dramaattinen melodiamaailmaltaan. Alun perin biisin alkukierrot olivat reilun minuutin pidemmät, mutta miksausvaiheessa päätimme lyhentää biisiä hieman. Progressiivinen rakenne ja biisin nimi syntyivät jo demovaiheessa. Vaihtelevia osia ja rytmiä siellä täällä. Kaihoisa melodiamaailma, joka tukee tekstiä sopivasti. Pitkä soolo-osa kitaralla ja jälleen soolobattle synan kanssa. Jukan maaninen pianomelodia tuo biisiin siihen sopivaa epätoivoa melodiallisesti. Maailmanlopun meininkiä?

10. Perfect Moments
– Tämä on slovari, joka ajateltiin alkujaan julkaistavaksi lähinnä bonusbiisinä japanin julkaisussa. Lafka halusi laittaa sen kuitenkin CD-versioon kaikkialla. Sävellys on hieman vanhempi ja se sovitettiin nykymuotoonsa äänityksen aikana. Ehkä jotain 80-luvun henkeä melodiallisesti. Pitkä cleanisoundinen kitarasoolo periaatteessa koko toisen säkeen ajan.

Lisää luettavaa