Viimeistään nyt se on todistettu: moshaus voi aiheuttaa aivovamman

05.07.2014

Lääketieteen erikoisjulkaisu Lancet on julkistanut sivuillaan tutkimuksen, jonka mukaan metallikeikoilla hyvinkin yleinen moshaus saattaa olla ihmiselle pahasta. Syy tähän on aivojen liike pääkopan sisällä, joka on omiaan aiheuttamaan ruhjeita sekä ääritapauksissa jopa aivoverenvuotoa.

Tutkimuksessa käsiteltiin yksittäistapauksena viisikymppisen saksalaismiehen kohtaloa. Mies heilutteli päätään Motörheadin keikalla siinä määrin aggressiivisesti, että seurauksena oli pari viikkoa kestänyt jatkuva päänsärky. Lääkärin puheille mentyään mies kertoi moshanneensa aktiivisesti jo vuosien ajan. Takemmissa tutkimuksissa selvisi, että mies kärsii kroonisesta aivoverenvuodosta.

Emme ole headbangingiä vastaan”, kertoo potilasta hoitanut lääkäri Ariyan Pirayesh Islamian ja jatkaa:

Aivovammariski on hyvin minimaalinen, mutta tältäkin tapaukselta olisi todennäköisesti vältytty mikäli potilaamme olisi mennyt klassisen musiikin konserttiin.

Aivovammojen hoitoon erikoistunut tohtori Colin Shieff jatkaa tykittelyä:

Rock-keikoilla on todennäköisesti suurempiakin uhkia kuin pään heilutus. Useimmat ihmiset  jotka käyvät festareilla heilumassa eivät tule koskaan kärsimään aivovammaa.

Megadethin nokkamies Dave Mustaine on yksi tunnetuimmista muusikoista, jotka ovat puhuneet moshauksen aiheuttamista ongelmista. Mustaine yritti hoitaa kovaa selkäkipuaan lähes kymmenen vuoden ajan mm. akupunktiolla, joogalla ja useilla eri lääkkeillä, mutta sai vaivoihinsa apua yllättäen vasta leikkauksesta.

Myös Slayerin Tom Araya on käynyt läpi selkäleikkauksen nelisen vuotta sitten. Tämän seurauksena miehen lavahabitus on rauhoittunut huomattavasti sitten rajuimpien vuosien.

Ohessa vielä video turvalliseen ja oikeaoppiseen moshaukseen.

Lisää luettavaa