Converge ja Mastodon tekivät vuoden parhaat albumit – Infernon ulkomainen topkymppi

Vuoden 2021 parhaat ulkomaiset levyt.

04.01.2022

Infernon kriitikot ovat äänestäneet vuoden 2021 parhaista albumeista. Äänestykseen osallistui 19 infernolaista ja listat kokosi tuttuun tapaan Tero Lassila. Ulkomaisten levyjen osalta kärkikaksikko nykäisi tuntuvan kaulan tasaisempana tulevaan lopputopkymppiin. Convergen kollaboraatiokokoonpanon monoliittimainen tuotos Bloodmoon: I on vuoden 2021 paras, Mastodonin Hushed and Grim komeasti kakkosena.
.
Lue listaus alta. Osallistu keskusteluun Facebookissa. Kotimaisten albumien topkymppi julkaistaan huomenna.
.
10. Harakiri for the Sky – Mӕre
”J. J:n elämäntuskaisen karhealla tulkinnalla ryyditetyt, teksteillään mielenterveysongelmia käsittelevät sävellykset sivaltavat syvälle. Bändin aiemmilta levyiltä tuttu loistava melodiantaju korostuu pääasiallisen biisinikkarin M. S:n viiltävissä kitarakuljetuksissa. Kaksikon yhteistyö muodostaa kaunista, sulavaa ja raa’asti repivää tunnemyllerrystä.”
– Eetu Järvisalo, lue arvio
.
9. Ofermod – Mysterium Iniquitatis 
”Pimeää, vihaista ja ennen kaikkea pahuuden voimia ylistävää. Raamatun pirut tulevat nimitutuiksi kuin Deiciden levyillä konsanaan.”
– Niko Ikonen
.

8. Leprous – Aphelion 
”Aphelion tuntuukin paljon vapautuneemmalta ja enemmän yhteissoittoa painottavalta kokonaisuudelta. Pitfallsilla pääosissa olivat tunnelma ja kokeelliset soundimaailmat, mutta nyt linja on selkeästi biisiorientoituneempi. Jokaisella kappaleella tuntuu olevan oma selkeä identiteettinsä ja soundinsa.”
– Mikko Malm, lue arvio
.
7. Enforced – Kill Grid
”Virginialaisyhtyeen ennakkoluuloton ja energinen vyörytys muistuttaa paljon mainion maanbändinsä Power Tripin kommelluksia. Molempien yhtyeiden elinvoima perustuu tehokkaan vikkelästi myllyttävään thrash-riffituleen ja lekan lailla päähän lyövään tarttuvuuteen.”
– Eetu Järvisalo, lue arvio
.
6. Evergrey – Escape of the Phoenix 
”Poweria ja progressiivista metallia vahvoin dramatiikkasävyin yhdistävä ryhmä on saanut puolelleen puristisemmatkin alan kuulijat mutta puhutellut laajasti myös kepeämmän raskaan rockin ystäviä.”
– Jaakko Silvast, lue arvio
.

5. Asphyx – Necroceros
”Necroceros räjäyttää korvakäytäviin kymmenen biisiä hyväsoundista ja tiukasti soitettua vanhan koulun kuoloa. Death doom -suvannot ovat saaneet kaverikseen reippaasti perinneheavyn oppikirjasta repäistyjä melodiakuljetuksia. Ja kun asialla ovat tämän luokan tekijämiehet, siirrokset loksahtavat paikoilleen kuin mannerlaatat ikään.”
– Tomi Pohto, lue arvio
.
4. Yoth Iria – As the Flame Withers
”Kreikkalaiset äärimetalliveteraanit takovat esikoisellaan melodista ja erittäin tarttuvaa black metalia. Vuoden kovimpia yllättäjiä, joka kestää vertailun minkä tahansa helleenisen mustan metallin klassikkoteoksen kanssa.”
– Joni Juutilainen
.
3. KK’s Priest – Sermons of the Sinner
”KK’s Priestin debyytti on kokonaisuutena ennalta arvattava, mutta ikonisten metallibändien ja niiden johdannaisten tuotoksista vähään aikaan energisin ja positiivisesti yllättävin. Aita ylitetään reilusti siitä, missä korkeutta olisi keskivertobändille jo haitaksi asti.”
– Jaakko Silvast, lue arvio
.

2. Mastodon – Hushed and Grim 
”Bändi laajentaa ilmaisuaan eritoten tunnelmallisella osa-alueella kuulostaen surumielisemmältä ja kaihoisammalta kuin ennen. Esimerkiksi Had It All on kaunein ja koskettavin kappale, jonka yhtye on koskaan tehnyt. Tuttuja kaikuja ja raskautta kaukaa sludge-menneisyydestäkin kuuluu, ja soundin tunnistaa oitis Mastodoniksi.”
– Vesa Siltanen, lue arvio
.
1. Converge – Bloodmoon: I
”Paitsi että artistit täydentävät toisiaan, heidän maailmojensa törmääminen luo ennen kuulematonta, väkisin pauloihinsa kutsuvaa jännitettä.”
– Matti Riekki, lue arvio

Lisää luettavaa