Kuka on Barren Earthin uusi laulaja? Inferno tapasi miehen – lue haastattelu!

Kuva: Nucleart

Aikatauluongelmien vuoksi Barren Earthin riveistä poistunut Mikko Kotamäki on saanut seuraajan. Uutta laulajaa ei Suomen rajojen sisäpuolelta löytynyt, joten reviiriä piti laajentaa aina Färsaarille asti. Barren Earthin uusi laulaja on Jón Aldará. Hänet tunnetaan myös marraskuussa debyyttialbuminsa julkaisseen doom-yhtye Hamferðin riveistä.

Färsaarelaissolisti saapui tammikuun ensimmäiseksi viikonlopuksi Suomeen treenaamaan ensi kertaa uuden kokoonpanonsa kanssa. Infernon verkkotoimitus istahti toviksi alas Aldarán ja kitaristi Janne Perttilän kanssa.

 Jón, kuinka sait tämän duunin?

– Barren Earth laittoi nettiin ilmoituksen, jossa etsittiin laulajaa. Totesin, että miksi hemmetissä ei. Olin ollut bändin fani alusta lähtien ja tunsin sälleistä pari Moonsorrow’n kautta. Hakemuksen lähettämisen jälkeen minua pyydettiin demottamaan pari vanhaa biisiä. Sitten minulta pyydettiin sanoitukset ja lauluraidat uuteen kappaleeseen. Ja tässä sitä ollaan!

Kuinka Hamferð-bänditoverisi ottivat tämän uutisen?

– Kysyin heiltä, miltä tuntuisi jos hakisin tätä pestiä, joten he tiesivät prosessista alusta asti. He ovat onnellisia puolestani ja sinut asian kanssa, kunhan löydän aikaa molemmille bändeille.

Hamferð julkaisi hyvin vastaanotetun albumin marraskuussa ja on muutenkin nosteessa. Eikö Barren Earth -pestisi hidasta Hamferðin uraa?

– Barren Earthin muillakin jätkillä on useita bändejä, joten he ovat ymmärtäväisiä. Koordinoimme aikatauluja parhaamme mukaan. Molemmat bändit ovat prioriteettejani.

Janne, kerro teidän näkövinkkelistänne, kuinka Jón päätyi mikrofonin varteen?

– Olimme päättäneet, että emme halua missään nimessä keskivertoa suorittajaa. Uuden laulajan tulisi todella puhutella meitä. Ei riitä, että hoitaa homman, vaan pitää vakuuttaa myös takarivi. Meillä oli muutama suomalainen kärkiehdokas, joiden demotuksia kuunnellessa tuli fiilis, että hulluutta Suomesta löytyy, mutta varsinaista frontman-kansaa emme ole. Jónilta saadut demotukset osoittivat, ettei muilla ole asiaa tähän hommaan.

Kokoonpanolla on takana kahdet treenit. Millainen tunnelma on ollut?

Jón: – Tunsin Jannen ja Markon (rumpali Tarvonen, toim. huom.) jo ennalta, ja muutkin sällit osoittautuivat todella mukaviksi. Tunnelma on ollut hyvä ja rento.

Janne: – Demotettiin internetin avustuksella pari kuukautta ja biisinkirjoituskin on aloitettu Jónin kanssa. Kun oltiin toissa päivänä viimein samassa huoneessa soittamassa, se ei tuntunut ensikerralta. Käytiin suoraan asiaan, ja se oli siinä.

Minkälainen on Barren Earthin vuosi 2014?

Jón: – Mitä muilta jätkiltä ymmärsin, aiomme julkaista uuden albumin. Uutta materiaalia on paljon. Henkilökohtaisena odotuksena voisin sanoa heidän kanssaan työskentelyn ja hauskanpidon.

Janne: – Tämän vuoden fokus on ehdottomasti Barren Earthin kolmas levy. Uutta materiaalia on kirjoitettu koko viime vuosi ja sitä on enemmän kuin levyllinen, mutta vasta nyt päästään todella työstämään ja sovittamaan, kun tiedetään millainen ääni on matkassa. Muutamia festaritiedusteluja on saatu, ja keikkaa heitetään mahdollisuuksien mukaan.

Mihin suuntaan uusi Barren Earth jalostuu uuden laulajan kanssa ja milloin saadaan ensimmäinen uusi biisimaistiainen?

Janne: – Proge on progempaa ja raskaus on raskaampaa. Barren Earth jalostuu entistä progressiivisempaan suuntaan, mutta mitään suuria tyyliheilahduksia ei kuulla. Levyn nahoitukset alkavat keväällä, mutta biisinäytteet ja varsinainen julkaisu on kiinni bändin ulkopuolisesta byrokratiasta.

Jón, oletko jo ehtinyt juopottella näiden herrojen kanssa? Pysyykö färsaarelainen suomalaisten tahdissa?

– En ole vielä oikein päässyt kärryille tähän puolestapäivästä saakka tissutteluun. Se on rentouttavaa siihen saakka kun oikeasti pitäisi saada jotain aikaiseksi. Tässä on mielenkiintoinen kulttuuriero. Te pidätte yllä hyvää pöhnää, kun taas meillä päin rangaistaan neljän tunnin ajan itseä ja mennään nukkumaan.

Puheen kääntyessä kossunjuomiseen kuksasta ja pohdiskeluun, käytetäänkö fäärin kielessä värikkäitä solvauksia kuten ”valaannussija”, on aika painaa nauhuri seis. Mikäli Hamferð ei ole ennalta tuttu nimi ja Jónin laulu kiinnostaa, alla on kuunneltavissa kappalenäyte färsaarelaisten katalogista.