Nipponin veijon joulurääppiäiset

29.01.2016

Hornasta ja Turmion Kätilöistä tuttu Spellgoth osaa kumartaa köökin puolella itään pyllistämättä kuitenkaan länteen. Tällä metodilla ratkeaa myös jokavuotinen jouluruokajämäongelma.

Tarpeet (kahdelle)
– purjoa (jos löytyy kevätsipulia, ota sitä)
– punasipuli
– 2 kananmunaa
– joulukinkkua
– (silavaa)
– 2 tl bonito-hiutaleita
– 2 tl merileväjauhetta (ei ihan hienonnettua)
– 3 rkl vaaleaa misotahnaa
– miriniä
– 5 dl lihalientä
– 5 dl vettä
– mustia seesaminsiemeniä
– voita
– hunajaa
– soijaa
– chiliä
– udon-nuudeleita
– merilevälevyjä

Tee näin:
1. Tirvase munat kattilaan ja keittele koviksi. Leikkaa ne kahtia pituussuunnassa, kaada pikkuisen soijaa lautaselle ja pistä keltuaispuoli alaspäin marinoitumaan jääkaappiin.
2. Kaivele kiihkoissasi uunivuoka esille ja puolita sipulit niin, että renkaat pysyvät ehjinä. Leikkaa sipuleihin vielä plussaviillot, mutta ei pohjaan asti. Valuta päälle hunajaa, raapaise lisäksi nokare voita ja ripottele seesaminsiemeniä päälle. Lämmitä uuni 225 asteeseen ja laita sipulit sinne. Sipulit ovat valmiita, kun ne ovat avautuneet ruusunnupun lailla ja karamellisoituneet pinnasta.
3. Ota iso kattila ja laita sinne litra vettä. Lisää lihaliemikuutio (tai jos sinulla on hyvää lihalientä, käytä 5 dl sitä ja 5 dl vettä), bonito-hiutaleet, merileväjauhe, pieni loraus soijaa (mielellään vähäsuolaista, sillä sopassa on jo melko kivasti otetta), chiliä maun mukaan (mitään naga-hommia tähän ei kannata tunkea, sillä kuivatut miedommat toimivat kivasti), teelusikallinen miriniä sekä misotahna. Jos sinulla on silavaa, ota sitä noin 50 grammaa, pilko ihan pieneksi sipellykseksi ja lisää kattilaan.
4. Alappa joloppi kiehutella lientä ja maistele. Nipponin ruokamaakarit ovat sellaisia perfektionisteja, ettei meillä pohjoisen multasuilla ole toivoakaan raapaista heti ykkösellä upeinta lientä ikinä. Mutta sieltä se ajan myötä kehittyy.
5. Kun liemi kiehuu, siivuta haluamasi määrä kinkkua noin puolen sentin siivuiksi ja lisää kattilaan. Heitä sekaan myös nuudelit. Siivuta purjon vihreästä osasta (tai kevätsipulista) kapeita siivuja ja leikkaa merilevälevyistä noin 5×10 sentin kokoisia suorakaiteita. Koolla ei sinällään ole merkitystä, voit tehdä myös ohuita nauhoja. Nuudelit valmistunevat noin kolmessa minuutissa, ja näin ollen myös koko eväs.
6. Kauho nuudelit lautaselle, lisää lientä päälle, asettele kinkut kivasti yhdelle laidalle, munanpuolikas toiselle, sipulikukka kolmannelle ja ripottele väliin purjosiivut. Koristeeksi ja ihan syötäväksi tökkää merileväsuorakulmiot kulhon laitaan.

Spellgothin luonnehdinta:
”Joulut nautittu, helvetillinen turvotus, krapula ja ikuinen vitutus. Kaappi täynnä syömätöntä ruokaa, eikä loppua näy. Se on saatanan tonttu niin, että revi ittes ylös ja aloita kuositus. Tässä ruoassa on ennen kaikkea makuja! Näin saadaan kinkunjämät ja munavoin ylijäämämunat käyttöön. Mahakin tykkää soppa-ateriasta, ja pakkaskeleillä tämä ravitseva kulhollinen on kuin keskikalja duuniviikon päätteeksi saunassa.”

Megan tuomio:
”Japani-teema jatkuu – tälläkin kertaa hieman rajoja rikkovana ja länsimaiseen keittiöön sovitettuna. Ennakkoluuloja sikiävässä mielessä resepti voi aluksi vaikuttaa epäilyttävältä ja turhalta hienostelulta. Lopputuloksena on kuitenkin härmäläiseen suuhun sopiva, tuhti keitos, josta löytyy sopivasti erilaisia aromikkaita, sekä tuttua että uutta sisältäviä makuvivahteita. Myös helppous ja nopeus ovat reseptin positiivisia puolia, ja käytettäväksi sopivaa sianruhonosaa löytynee myös muina vuodenaikoina.”

Heavy Cooking Club on Infernon oma ruokakerho, jota vetää lehden sivuilla tutkiva kulinaristi Miika “Mega” Kuusinen. Raskas musiikkimaku vaatii raskaat ruoat!

Lisää luettavaa