Inferno valitsi vuoden 2022 kovimmat kotimaiset albumit – tässä kriitikkoäänestyksen top 10

Heavy Metal Perse nousi ykköseksi selvällä kaulalla.

03.01.2023

Infernon kriitikkoraadin vuosiäänestyksen tulokset ovat selvillä. Äänestykseen osallistui 20 infernolaista ja listat kokosi Tero Lassila. Vuoden parhaimmaksi kotimaiseksi albumiksi äänestettiin selvällä piste-erolla Heavy Metal Perse -yhtyeen Jumalia paossa. Hopea- ja pronssisijoitusten kesken käydyssä tiukassa väännössä Sara nousi lopulta korkeammalle korokkeelle Her Shadow’n debyytin sijoittuessa kolmanneksi. Her Shadow’n lisäksi debyyttilevyllään viiden kärkeen ylsivät lisäksi Arctora ja Stoned Statues. Kaikkiaan kotimaisten levyjen äänestyksessä ääniä jaettiin 46 eri levylle.

Lue listaus alta ja osallistu keskusteluun Facebookissa. Katso ulkomaisten albumien äänestystulos tästä.

10. Foreseen – Untamed Force
”Pääkaupunkiseudun crossover-ihme Foreseen muuttaa kolmannella kokopitkällään vähän suuntaansa. Mätke on yhä melkoisen villiä, mutta ei enää niin raivoisaa ja kesyttämätöntä kuin aikaisemmin. Vaan ei huolta. Kun kaahausvaihde polkaistaan päälle, niin johan lähtee.”
– Teemu Vähäkangas, lue arvio

9. Brymir – Voices In The Sky
”Vimmainen yhdistelmä folk metalia, blackiä, melodeathiä ja jopa poweria tulittaa melodioita ja riffejä päin tajuntaa niin monesta suunnasta, että kiivaimmissa kohdissa ei voi keskittyä mihinkään muuhun kuin Brymirin yhä jalostuneempiin tunnelmiin.”
– Aki Nuopponen, lue arvio

8. Morbific – Squirm Beyond the Mortal Realm
”Jos mahdollista, kotimaisen Morbificin toinen pitkäsoitto repii korvia vielä debyyttiäkin karkeammalla otteella. Kitarat ja Napalm Deathin Scumin hengessä pörisevä basso soivat kuin kuolemansairauden kielissä. Surisee, raapii ja repii. Loppupeleissä ratkaisu on hyvinkin onnistunut, sillä Autopsyn demoaikojen saastaa persoonallisella ja hitusen kulmikkaammalla otteella mallintava sikailu kuulostaa juuri siltä kuin pitääkin.”
– Kari Koskinen, lue arvio

7. Spiritus Mortis – The Great Seal
”The Great Seal on malliesimerkki siitä, miten perinteisillä aineksilla saadaan loihdittua tuoreen ja energisen kuuloista materiaalia. Kunpa kaikki metallilevyt olisivat näin suurella sydämellä tehtyjä.”
– Mikko Malm, lue arvio

6. Hebosagil – Yössä
”Ihmismielen tummimpia tuntemuksia kanavoidaan yhtäällä raivokkaaseen, toisaalla tunnelmalliseen muotoon äärimmäisellä omistautumisella. Lyriikat huokuvat epätoivoa, itsetuhoisuutta ja eksistentiaalista väsymystä. Tilitys on myös osattu pukea tenhoavaan lyyriseen muotoon.”
– Toni Keränen, lue arvio

5. Stoned Statues – Stoned Statues
”Stoned Statues on jo lähtökiidossaan harvinaisen omaversoinen, ihastuttavan orgaanisin elkein toimiva olento.”
– Matti Riekki, lue arvio

4. Arctora – The Storm is Over
”Vaikka musiikki ammentaa vaikutteensa varsin tutusta skandinaavisen black- ja death metalin kuvastosta, tuttuuden tunne ei haittaa, kun tarjolla on näin huolella sorvattua materiaalia. Myös progressiiviset mausteet pitävät kappaleet poissa ilmeisempien kliseiden ääreltä.”
– Mikko Malm, lue arvio

3. Her Shadow – The Ghost Love Chronicles
”Her Shadow flirttailee vintage-estetiikan kanssa, mutta levynsä kuulostaa lopulta pikemminkin ajattomalta kuin joltain tiettyyn vuosikymmeneen sidotulta retrofiilistelyltä.”
– Mikko Malm, lue arvio

2. Sara – Pimeys
”Pimeyden lauluille ei meinaa uskaltaa antautua täysin. Ne saavat pelkäämään, miten syvästi ihminen voikaan tuntea.”
– Aki Nuopponen, lue arvio

1. Heavy Metal Perse – Jumalia paossa
”Heavy Metal Persen soittajat ovat joutuneet kommentoimaan jo yhtyeen nimen vuoksi sitä, onko kyseessä huumoribändi. Viimeistään Jumalia paossa osoittaa, että kysymys on oikeastaan toissijainen. Kappaleet sisältävät useanlaisia tunnelmia, joiden edessä ei voi kuin antautua.”
– Toni Keränen, lue arvio

Lisää luettavaa